Web Analytics
Poljoprivrednici Vojvodine danas na završnim pregovorima sa premijerkom Anom Brnabić - BetaRS

Poljoprivrednici Vojvodine danas na završnim pregovorima sa premijerkom Anom Brnabić

Ekonomija | 16.12.2023 | access_time 11:50
Poljoprivrednici Vojvodine danas na završnim pregovorima sa premijerkom Anom Brnabić
BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Poljoprivredni proizvođači iz Vojvodine će danas u 12 sati, pregovarati sa premijerkom Anom Brnabić o ispunjenju njihovih zahteva ispostavljenih nakon blokada puteva početkom novembra.

Predsednik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Goran Filipović rekao je za Betu da očekuju da se dogovor o povećanju subvencija, roku isplate, dizelu bez akcize realizuje bez izmena, a danas će tražiti da se preciziraju zahtevi koji nisu detaljno definisali na prvom razgovoru, 26. novembra u Kisaču.

Poljoprivrednici će pre svega tražiti da država obezbedi kredit za refinansiranje dugova koje nisu uspeli da redovno isplaćuju, pa su registrovani u Kreditnom birou i ne mogu da dobiju novi zajam.

Drugi zahtev je da se razjasni da li je tačna nezvanična informacija da samo jedan poljoprivrednik u domaćinstvu može da dobije subvenciju, što znači da će u domaćinstvima gde žive otac i sin i imaju podeljenu imovinu samo jedan moći da dobije podršku države.

Na listi je i zahtev da predstavnici Vlade potvrde ponudu da će im biti otpisane kamate na dug na ime neplaćenih doprinosa za penzijsko osiguranje ako prihvate da ostatak duga otplate na 60 rata.

Poljoprivrednici su bili u dilemi da li da dođu danas na razgovor jer je poziv zakasnio pošto je Brnabić obećala da će ih pozvati između 11. i 15. decembra, ali je većina odlučila da, ipak, nastave razgovore.

Teme