Web Analytics
UN usvojile Rezoluciju o zaštiti uzbunjivača, koju je inicirao beogradski portal Pištaljka - BetaRS

UN usvojile Rezoluciju o zaštiti uzbunjivača, koju je inicirao beogradski portal Pištaljka

Politika | 16.12.2023 | access_time 14:35
UN usvojile Rezoluciju o zaštiti uzbunjivača, koju je inicirao beogradski portal Pištaljka
prt.scr pistaljka.rs

Na inicijativu beogradskog portala Pištaljka, danas je na konferenciji država potpisnica Konvencije Ujedinjenih nacija protiv korupcije u Atlanti usvojena prva rezolucija o zaštiti uzbunjivača u UN i prva koju je Srbija predložila u oblasti borbe protiv korupcije.

U pisanju ove rezolucije, osim Pištaljke, učestvovali su američka nevladina organizacija Projekat za odgovornu vlast (GAP) i Koalicija UNKAK iz Beča.

Kao članovi delegacije, u ime Srbije, pregovore su vodili osnivači i urednici Pištaljke Dragana Matović i Vladimir Radomirović, zajedno sa pomoćnikom ministarke pravde Vladimirom Vinšom.

Rezolucijom je zaštita uzbunjivača, koja postoji u Srbiji, postavljena kao standard za postupanje svim zemaljama sveta.

Rezolucijom se prvi put utvrđuju prava uzbunjivača na svetskom nivou, kao što je pravo da se ne utvrđuju motivi uzbunjivača da podnese prijavu, zatim pravo na odštetu zbog pretrpljene odmazde, kao i pravo da od stručnih advokata van državnog sektora dobiju pravnu pomoć.

Rezolucija UN, kao i srpski zakon, predviđa još i to da uzbunjivači ne smeju da trpe odmazdu jer su ukazali na korupciju, da prilikom zaštite uzbunjivača nije dozvoljeno ulaziti u lične motive i razloge zbog kojih je izvršeno uzbunjivanje i da pravo na zaštitu imaju i članovi porodice uzbunjivača, kao i sva lica povezana sa njima.

Rezolucija je podneta na zvanični predlog Srbije i Palestine, a svojim kosponzorstvom podržali su je Evropska unija, Ruska Federacija, Saudijska Arabija, Norveška, Tajland, Meksiko, Maroko, Brazil, Honduras, Venecuela, Kostarika, Namibija, Peru, Kuvajt, Burkina Faso, Liban i Kolumbija.

Pištaljka je pre jedanaest godina inicirala donošenje srpskog Zakona o zaštiti uzbunjivača i učestvovala u njegovom pisanju, a već gotovo deceniju aktivno radi na njegovoj primeni.

Zakon, koji su svetski stručnjaci ocenili kao zlatni standard, bio je osnova za Direktivu EU o zaštiti uzbunjivača, a sada i za rezoluciju Ujedinjenih nacija.

Pištaljku su 2010. godine osnovali novinari-uzbunjivači sa ciljem istraživanja korupcije i pružanja pomoći i zaštite ljudi koji na nju ukazuju. Jedna je od dve organizacije u svetu koja uzbunjivačima pruža besplatnu pravnu pomoć, a do sada je pred sudom zastupala više od 130 uzbunjivača i dala više od 3500 pravnih saveta, piše na portalu pistaljka.rs.

Teme