Web Analytics
Francuska traži hitan i trajni prekid vatre u Gazi - BetaRS

Francuska traži hitan i trajni prekid vatre u Gazi

Svet | 17.12.2023 | access_time 15:55
Francuska traži hitan i trajni prekid vatre u Gazi
AP Photo/Leo Correa

Francuska ministarka spoljnih poslova Katrin Kolona pozvala je danas Izrael na novi hitan i trajni prekid u pojasu Gaze i rekla da je "zabrinuta" situacijom sa Palestincima i izraelskim taocma posle više od dva meseca rata.

"Suviše civila je ubijeno", rekla je Kolona posle sastanka sa svojim izraelskim kolegom Elijem Koenom u Tel Avivu.

Šefica francuske diplomatije istakla je da je prvo jednonedeljno primirje koje je završeno 1. decembra omogućilo oslobađanje 105 od 250 talaca koje je Hamas odveo u Gazu posle napada na Izrael 7. oktobra.

Tokom primirja mogla je da se poveća dostava pomoći civilima u Gazi i omogući evakuacija ranjenih.

"Znamo da to nije dovoljno",rekla je ona.

Ona je podsetila da je troje Francuza zadržano, nestalo ili su taoci u Pojasu Gaze i da Francuska ne štedi napore da ih oslobodi.

Izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen je rekao da je svaki poziv na prekid vatre "greška" i "poklon za Hamas", islamistički pokret na vlasti u Gazi, čiji pripadnici su izvršili masakr u Izraelu 7. oktobra.

U tim napadima ubijeno je oko 1.140 ljudi na jugu Izraela, većinom civila, prema podacima izraelskih vlasti. Kao odmazdu izraelska vojska odmah je pokrenula vojnu ofanzivu na Gazu u kojoj je poginulo više od 18.800 ljudi, prema poslednjem bilansu ministarstva zdravlja na toj palestinskoj teritoriji koja je pod kontrolom Hamasa od 2007. godine.

Eli Koen je ocenio da bi Francuska mogla da odigra važnu ulogu da spreči rat sa Hezbolahom, libanskim šiitskim pokretom i saveznikom Hamasa koji povećava napade na Izrael iz juga Libana.

Francuska ministarka Kolona treba da ode u Liban sutra gde će se sastati sa zvaničnicima te zemlje i komandom UN snagama u Libanu, ali pozivi na "deeskalaciju" važe za sve strane, uključujući i Izrael, rekla je ona.

Ona je rekla i da napadi koje u Crvenom moru sprovode Huti, pobunjenici iz Jemena, u znak podrške Hamasu, ne mogu da ostanu bez odgovora, i dodala da Francuska sa svojim partnerima razmatra više opcija da se spreči ponavljanje takvih napada.

Ona je u susretu porodica poginulih Francuza i istakla da Francuska "neće zaboraviti " osobe koje su 7. oktobra "ubijene sa apsloutnom svirepošću" a među kojima i 41 sunarodnik, i posebno se osvrnula na zločine čije su žrtve bile žene.

"Svako negiranje i relativizacija tih seksualnih zločina je neprihvatljiva i iznad svega nedostojna. To je uvreda ljudskoj svesti", rekl a je ona. "Činjenice su realne, činjenice govore. Treba imati hrabrost i gledati ih u lice kao varvarstvo koje nikad niko ne može da opravda", dodala je ona.

Ona se satala sa stručnjacima koji sakupljaju dokaze o nasilju i seksualnim zločinima koje su počinili napadači Hamasa, kao i sa zvaničnicima udruženja za odbranu ženskih žrtava.

Kolona će takođe razgovarati sa palestinskim zvaničnicima u Ramali, sedištu Palestinske uprave. Danas su vlasti objavile da je u izraelskom napadu na okupiranu Zapadnu obalu ubijeno pet Palestinaca.

Ona će se sastati i sa Bedunima koje su proterali izraelski naseljenici, da ponovi da Francuska želi sankcije protiv ekstremista odgovornih za takvo delovanje.

Teme