Web Analytics
MUP: Predstavnici liste 'Srbija protiv nasilja' snimali sastanak bez dozvole - BetaRS

MUP: Predstavnici liste 'Srbija protiv nasilja' snimali sastanak bez dozvole

Politika | 17.12.2023 | access_time 21:30
MUP: Predstavnici liste 'Srbija protiv nasilja' snimali sastanak bez dozvole
Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo je večeras da nije bilo obavešteno, niti su predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja" tražili dozvolu za snimanje sastanka, koji su kasnije objavili na društvenim mrežama.

"Stvaranje atmosfere elementarnog poverenja je razlog zbog kojeg nije bilo zabranjeno unošenje mobilnih telefona na sastanak", navodi se u saopštenju MUP-a.

Dodali su da je taj sastanak bio nastavak razgovora započetih četiri dana ranije, na zahtev predstavnika koalicije "Srbija protiv nasilja".

Prema njihovim rečima, MUP je odmah izašao u susret tom sastanku u nameri da se "kroz međusobno uvažavanje i poverenje zajednički preduprede eventualne nepravilnosti, spuste tenzije i spreči potencijalno narušavanje reda i mira".

"Snimanjem i objavljivanjem audio snimka sa sastanka, predstavnici koalicije 'Srbija protiv nasilja' grubo su zloupotrebili ukazano poverenje i narušili integritet državne institucije, a ovaj nečastan postupak u javnosti može dodatno podići tenzije tokom izbornog postupka i predstavljati osnov za nasilne akte", naveli su iz MUP-a.

Dodali su da neovlašćeno snimanje predstavlja obeležje krivičnog dela neovlašćeno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimka iz Krivičnog zakonika.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova poziva sve učesnike izbornih procesa da se ponašaju u skladu sa izbornim zakonima, da ne narušavaju javni red i mir i sačuvaju legalnost i legitimnost ovog procesa", piše u saopštenju.

Predstavnici opozicione liste "Srbija protiv nasilja" saopštili su da su u subotu uveče pozvani na sastanak u ministarstvo unutrašnjih poslova, u vezi sa eventualnom reakcijom te liste na izborne rezultate.

Na sastanku im je, kako su naveli, saopšteno da policija ima informacije dobijene radom domaćih, ali i stranih službi, da ta lista sprema "nasilne upade u republičku i gradsku izbornu komisiju".

Teme