Web Analytics
Kineski istraživači razvijaju robote koji prolaze kroz krvne sudove - BetaRS

Kineski istraživači razvijaju robote koji prolaze kroz krvne sudove

Svet | 18.12.2023 | access_time 12:15
Kineski istraživači razvijaju robote koji prolaze kroz krvne sudove
Kineski istraživači su predložili strategiju rotacije na zidu krvnog suda za nevezane magnetne mili-robote kako bi mogli da se kreću suprotno smeru protoka krvi, pokazala je studija objavljena u časopisu IEEE Xplore, prenosi Sinhua.

Kardiovaskularne bolesti su jedan od vodećih uzroka smrti širom sveta, a oko 80 procenata smrti od tih bolesti uzrokovano je srčanim i moždanim udarom.

Uprkos brojnim vrstama mili-robota koji su razvijeni za mini-invazivni tretman kardiovaskularnih boelsti, kretanje u kontra smeru brzog protoka krvi ostaje ogroman izazov zbog nemogućnosti da mili-robot ostane miran i velikog otpora krvi.

Da bi se pozabavili ovim problemima, istraživači sa Šendžen instituta za naprednu tehnologiju pri Kineskoj akademiji nauka i Univerziteta nauke i tehnologije u Hong Kongu predložili su šemu projekta modernih mili-robota i strategiju rotacije na zidu koji bi bili lakši za kliničku primenu.

Kombinovani projekat eliptičnog luka i parabole smanjuje otpor tečnosti za robote za približno 58,5 procenata u poređenju sa konvencionalnim robotima. Obrazac kretanja na zidu omogućava robotima da napreduju duž zida krvnog suda gde je otpor tečnosti manji, dodatno smanjujući otpor za oko 30,7 procenata u poređenju sa klasičnim pristupom kretanja kroz sredinu krvnog suda.

Da bi istražili klinički potencijal nove strategije, istraživači su testirali sposobnost kretanja robota u krvnim sudovima svinja. Otkrili su da je prošao kroz krvne sudove za 26 sekundi, potvrđujući sposobnost robota da se kreće suprotno od smera protoka krvi.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Fudbal

Zelena Srbija

Hronika

Scena