Web Analytics
Crta: SNS protiv SPN 129 - 65 mandata u republici, 49 - 43 u Beogradu - BetaRS

Crta: SNS protiv SPN 129 - 65 mandata u republici, 49 - 43 u Beogradu

Politika | 18.12.2023 | access_time 14:40
Crta: SNS protiv SPN 129 - 65 mandata u republici, 49 - 43 u Beogradu
Foto: Beta/Milos Miskov
Posmatračka misija nevladine organizacije Crta objavila je danas projekciju rezultata na osnovu 100 odsto obrađenih podataka, prema kojima je na republičkim izborima lista "Srbija ne sme da stane" okupljena oko Srpske napredne stranke (SNS) osvojila 129 mandata, dok je drugoplasirana "Srbija protiv nasilja" osvojila 65.

Lista "Srbija ne sme da stane", prema rezultatima Crte, osvojila je 46,5 odsto glasova, uz marginu greške od 1,3 odsto, a "Srbija protiv nasilja" uz marginu greške od 1,4 odsto osvojila 23,7 odsto.

Cenzus na parlamentarnim izborima prešle su i liste "Ivica Dačić - Premijer Srbije" sa 6,7 odsto glasova i 18 mandata, "Nada za Srbiju" sa pet odsto glasova i 13 mandata i "Mi - Glas iz naroda" sa 4,7 odsto glasova i 13 mandata.

Koalicija "Nacionalno okupljanje" osvojila je 2,9 odsto glasova, ali uz marginu greške od 0,2 odsto, pa još uvek imaju šansu da pređu cenzus.

Od manjinskih lista, Savez vojvođanskih Mađara imaće šest poslanika (1,7 odsto glasova), Ujedinjeni za pravdu dva mandata (0,7 odsto), SDA Sandžaka dva mandata (0,6 odsto), kao i liste "Politička borba Albanaca se nastavlja" i Ruska stranka sa po jednim mandatom (po 0,3 odsto glasova).

Na beogradskim izborima, prva je "Beograd ne sme da stane" sa 39,2 odsto glasova uz marginu greške od 0,7 odsto i osvojenih 49 mandata, a druga "Srbija protiv nasilja" sa 34,4 odsto glasova i marginom greške od 0,8 odsto, odnosno 43 mandata.

Cenzus su prešle i liste "Nada za Srbiju" sa sedam mandata (šest odsto glasova), "Mi - Glas iz naroda" sa šest mandata (5,3 odsto) i "Ivica Dačić - Premijer Srbije" sa pet mandata (4,8 odsto).

Najbliže cenzusu bile su liste "Nacionalno okupljanje" sa 2,6 odsto glasova i Narodna stranka sa 2,1 odsto glasova, uz nedovoljnu marginu greške da pređe cenzus.

Programski direktor Crte Raša Nedeljkov izjavio je danas da je zaključak te nevladine organizacije da, zbog obima i vrste izbornih zloupotreba na beogradskim izborima, njihovi rezultati "ne odražavaju slobodno izraženu volju birača" koji žive u tom gradu.

Nedeljkov je novinarima u Beogradu rekao da je posmatračka misija te nevladine organizacije zabeležila da su, na pet odsto biračkih mesta na republičkim, i na devet odsto biračkih mesta na beogradskim izborima, zabeležene nepravilnosti koje su "neposredno kompromitovale rezultate izbora".


Teme