Web Analytics
Netanjahu šefu Pentagona: Izrael vodi civilizacijski rat protiv varvarizma - BetaRS

Netanjahu šefu Pentagona: Izrael vodi civilizacijski rat protiv varvarizma

Svet | 18.12.2023 | access_time 18:20
Netanjahu šefu Pentagona: Izrael vodi civilizacijski rat protiv varvarizma
Foto: AP

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je danas na sastanku s ministrom odbrane SAD Lojdom Ostinom u Tel Avivu da Izrael vodi "civilizacijski rat protiv varvarizma" i da je cilj tog rata "potpuna pobeda" nad Hamasom.

"Mi mislimo da to nije samo naš rat, već na mnogo načina vaš rat, jer vi predvodite snage civilizacije u svetu. Ovo je bitka protiv iranske osovine, iranske osovine terora, koja preti sada u blizini moreuza Bab el - Mandeb. To je pretnja slobodi navigacije čitavog sveta", ocenio je Netanjahu u Tel Avivu.

Premijer Izraela se zahvalio Ostinu za prisustvo američkih pomorskih snga u Crvenom moru u vreme napada jemenskih pobunjenika Huta koje podržava Iran na strane brodove.

Ostin je ponovio da je podrška SAD Izraelu "nepokolebljiva".

"Znam da je Izrael mala zemlja i znam da su svi Izraelci pogođeni velikim zlom koje je počinio Hamas. Tako da sam ja ovde da žalim sa vama zbog nevinih žrtava koje ste izgubili 7.oktobra. I ja sam takođe ovde uz porodice onih koji su još uvek zatočeni u Gazi, uključujući građane SAD", rekao je Ostin.

Ministar odbrane SAD je istakao da niko ne bi trebalo da testira američku posvećenost Izraelu, ni individualna grupa, a ni država.

"U Crvenom moru predvodimo pomorsku snagu da održimo temeljni princip slobode navigacije", dodao je šef Pentagona, naglasivši da napadi Huta na trgovačke brodove moraju prestati.

On je pozvao na okončanje podrške koju, po njemu, pruža Iran za te napade.

"Iranska podrška za napade Huta na komercijalne brodove u Crvenom moru prestati", navedeno je u zajedničkom saopštenju posle sastanka Ostina i Netanjahua.

Ostin je uz to najavio da će SAD nastaviti da šalju opremu koja je potrebna za odbranu Izraela, "uključujući ključnu municiju, taktička vozila i sisteme za protivvazdušnu odbranu", preneli su izraelski mediji.

"Nastavićemo da podržavamo izraelsku misiju da nađe i oslobodi sve taoce. I ja sam ovde da diskutujem kako da najbolje podržimo Izrael na putu do trajne bezbednosti i to znači najpre bavljenje hitnim potrebama", rekao je Ostim i pozvao da se poveća humanitarna pomoć koja se isporučuje Pojasu Gaze da se umanje patnje stanovnika u ratu.

"Moramo obezbediti povećanu humanitarnu pomoć za gotovo dva miliona ljudi raseljenih u Gazi i moramo distribuirati tu pomoć bolje", rekao je američki ministar, prenela je agencija Frans pres.

On se osim sa Netanjahuom sastao i sa drugom članovima Ratnog kabineta koji rukovode ratom protiv Hamasa.

Ostin je doputovao u Izrael pošto su se Francuska, Velika Britanija i Nemačka pridružile pozivima na prekid vatre u ratu Izraela i Hamasa i očekivalo se da i on izvrši pritisak da izraelska vojska smanji intenzitet ofanzive u Gazi.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Odbojka

Hronika