Web Analytics
Završena obuka za protivteroristička i protivdiverzantska dejstva - BetaRS

Završena obuka za protivteroristička i protivdiverzantska dejstva

Politika | 18.12.2023 | access_time 19:45
Završena obuka za protivteroristička i protivdiverzantska dejstva
mod.gov.rs
 U Centru za obuku pasa u Nišu završeno je višemesečno osposobljavanje vodiča i službenih pasa za protivteroristička i protivdiverzantska dejstva u specijalnim i jedinicama vojne policije Vojske Srbije, saopštili su iz ministarstva odbrane.

Dodali su da su se profesionalni vojnici – vodiči osposobili za upotrebu pasa u specijalnim operacijama i pružanje prve pomoći u slučaju povređivanja ili ranjavanja psa, dok su vojni službeni psi prošli odgovarajuću dresuru.

"U skladu sa zadacima koje će vodiči i psi izvršavati u jedinicama Vojske Srbije, realizovana je opšta dresura i uvežbavanje radnji kao što su savlađivanje prirodnih i veštačkih prepreka, upad u objekte i motorna vozila i neutralisanje protivnika, uključujući i, kao jedan od najbitnijih segmenata obuke, neutralisanje protivnika iskakanjem psa iz prizemljenog helikoptera", naglasili su u saopštenju iz ovog Ministarstva.

Istakli su da su psi u Centru posebno odabrani i uzgojeni za ovu namenu, a po završenom osposobljavanju raspoređeni su u specijalne i jedinice vojne policije, gde će izvršavati zadatke zajedno sa vodičima sa kojima su prethodnih meseci bili na obuci.

"Obuka vodiča i pasa za specijalna dejstva i operacije doprinosi unapređenju sposobnosti specijalnih snaga Vojske Srbije, budući da su psi, zahvaljujući superiornim čulima i sposobnosti da brzo i bez upotrebe smrtonosne sile savladaju protivnika, nezamenjiv pratilac u realizaciji mnogih zadataka", zaključili su u saopštenju iz ministarstva odbrane.

Teme