Web Analytics
Kina napravila pametan alat za obradu jezika za drevne knjige - BetaRS

Kina napravila pametan alat za obradu jezika za drevne knjige

Svet | 19.12.2023 | access_time 15:05
Kina napravila pametan alat za obradu jezika za drevne knjige
foto: Predstavnik Muzeja Gansu Điandu aranžira samostalno izrađena dela Điandua u Landžouu, u provinciji Gansu na severozapadu Kine. Điandu su bambus i drveni listići na kojima su drevni Kinezi pisali mastilom i četkicama pre pronalaska papira. (Sinhua/Čen Bin)

Ako ste zbunjeni nejasnim drevnim izrazima inteligentan alat za obradu drevnog jezika može vam biti od pomoći, piše Sinhua i dodaje da je Kina lansirala svoj prvi inteligentni alat Sunzi, projektovan posebno za obradu i istraživanje drevnih knjiga.


To je veliki jezički model drevnih knjiga, uključujući "Siku Ćuanšu", ili "Kompletnu biblioteku u četiri grane književnosti" i prikuplja više od dve milijarde reči.


Veliki jezički model koji su razvili istraživači sa Fakulteta za upravljanje informacijama Poljoprivrednog univerziteta u Nandžingu može da obavlja funkcije kao što su razumevanje prirodnog jezika, automatsko prevođenje, generisanje poezije i automatsko indeksiranje.


Model može olakšati običnim korisnicima da razumeju drevne izraze, interpunkciju i prevod na savremeni kineski jezik. Zahvaljujući ovom pametnom alatu, profesionalci mogu da sprovode leksičku analizu, klasifikaciju teksta, uparivanje i generisanje apstraktnih sadržaja.


Jezički model je dostupan kao alat otvorenog koda na veb lokacijama GitHub i ModelScope, naveli su istraživači.


Sunzi je bio poznati kineski filozof tokom perioda Zaraćenih država (475 pre nove ere - 221 pre nove ere), a njegova istoimena knjiga je kompilacija njegovih filozofskih spisa. Veliki jezički model nazvan je "Sunzi" u čast tog filozofa.


Istraživači su rekli da se raduju negovanju više interdisciplinarnih talenata kroz inteligentno proučavanje drevnih knjiga i nastavku nasleđivanja kineske kulturne baštine.


Od jezičkog alata se takođe očekuje da pruži pogodnost čitaocima strarih knjiga i promoviše kreativni razvoj kineske tradicionalne kulture.


Veliki jezički model "Sunzi" biće primenjen i u pisanju veštačke inteligencije (AI), nastavi AI i digitalnoj zabavi.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Fudbal

Zelena Srbija

Hronika

Scena