Web Analytics
Hercog: Izrael spreman za još jedno primirje u zamenu za taoce - BetaRS

Hercog: Izrael spreman za još jedno primirje u zamenu za taoce

Svet | 19.12.2023 | access_time 17:50
Hercog: Izrael spreman za još jedno primirje u zamenu za taoce
AP Photo/Maya Alleruzzo

Predsednik Izraela Isak Hercog rekao je danas grupi ambasadora iz 80 zemalja da je njegova zemlja spremna za drugu pauzu u sukobu sa Hamasom u zamenu za oslobađanje još talaca iz Pojasa Gaze.

Tokom jednonedeljnog primirja krajem novembra oslobođeno je 105 talaca, u zamenu za oslobađanje 240 palestinskih žena i maloletnika iz izraelskih zatvora, podsećaju izraelski mediji.

Hercog je govoreći ambasadorima o ratu u Gazi istakao izraelska humanitarna nastojanja, apelujući na međunarodne organizacije da učine više kako bi doprinele isporuci pomoći palestinskom stanovništvu, saopštila je kancelarija predsednika.

"Količina humanitarne pomoći mogla bi se momentalno utrostručiti", rekao je predsednik Izraela, tvrdeći da Izrael proverava stotine kamiona na dan na svom prelazu Nicana, ali da agencije UN i drugi partneri nisu uspeli da održe taj tempo i da dnevno u Gazu ulazi samo 100 do 125 kamiona.

Ujedinjene nacije su na tu tvrdnju Hercoga odgovorile da izraelsko bombardovanje otežava bezbednu isporuku pomoći.

SAD su tražile od Izraela da otvori svoj prelaz Kerem Šalom jer je pomoć stizala samo preko prelaza Rafa iz Egipta. U nedelju je Kerem Šalom otvoren i u Gazu je prvi put od početka rata ušlo oko 200 kamiona.

Hercog, čija je uloga u političkom životu Izraela uglavnom ceremonijalna, istakao je da Izrael nije u ratu sa palestinskim narodom već sa svojim neprijateljem "terorističkom organizacijom"Hamas.

"Mogu da ponovim činjenicu da je Izrael spreman za još jednu humanitarnu pauzu i dodatnu humanitarnu pomoć kako bi se omogućilo puštanje talaca. I odgovornost leži u potpunosti na Sivaru (Jahji, vođi Hamasa u Gazi) i rukovodstvu Hamasa", rekao je Hrcog ambasadorima.

Visoki zvaničnik Hamasa Basem Naim saopštio je u međuvremenu da je ta oganizacija otvorena za svaku inicijativu za okončanje rata.

"Mi potvrđujemo našu poziciju kategoričnog odbijanja svakog oblika pregovora o razmeni zatvorenika dok traje izraelski genocedni rat", rekao je Naim, prenela je Al Džazira.

On je dodao da Hamas otvoren za svaku inicijativu koja doprinosi okončanju agresije na palestinski narod i otvaranje prelaza da se donese pomoć.

Prvog dana rata 7. oktobra na jugu Izraela je oteto i u Gazu odvedeno oko 240 talaca. Veruje se da ih je još 129 i dalje zatočeno.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Olimpijada

Hronika