Web Analytics
Naučnici otkrili 14 miliona godina star fosil nosoroga u istočnoj Aziji - BetaRS

Naučnici otkrili 14 miliona godina star fosil nosoroga u istočnoj Aziji

Svet | 20.12.2023 | access_time 16:30
Naučnici otkrili 14 miliona godina star fosil nosoroga u istočnoj Aziji
Fotografija prikazuje kamenog nosoroga u muzeju Ksi'an Bejlin u Sijanu, severozapadna kineska provincija Šaansi. (Sinhua/Li Jibo)

Kineski istraživači su prvi put otkrili fosil nosoroga koji datira od pre 14 miliona godina u istočnoj Aziji, pružajući važan dokaz o migraciji životinja u istočnu Aziju, prenosi Sinhua.


Prosantorhinus je rod malih izumrlih teleoceratina, malih nosoroga sa skraćenim kostima udova, široko rasprostranjenih u Evropi. Međutim, azijska evolucija tog roda ostala je nejasna zbog nedostatka povezanih fosilnih zapisa.


Istraživači sa Instituta za paleontologiju i paleoantropologiju kičmenjaka pri Kineskoj akademiji nauka sproveli su morfološka istraživanja i otkrili novi fosil nosoroga koji datira iz epohe srednjeg miocena u kineskoj autonomnoj regiji Ningsia Hui.


Filogenetska analiza zasnovana na 282 morfološka obeležja za 36 taksona otkriva da je reč o relativno izvedenom taksonu iz roda Prosantorhinus. Istraživači su novu vrstu nazvali kao Prosantorhinus yei sp. nov.


Nova vrsta odlikuje se dobro očuvanom punom lobanjom sa zadebljanim i uzdignutim nosnim kostima koje drže mali rog.


Otkriće ukazuje da je paleogeografska rasprostranjenost Prosantorhinusa veoma široka i da se proteže od Evrope do južnog Pakistana i Kine, što znači da njihova migracija nije bila ograničena ekološkim i geografskim preprekama u Evroaziji, kaže Deng Tao, istraživač sa Instituta.


Studija je objavljena u Zoološkom žurnalu Društva Linean (Zoological Journal of the Linnean Society).

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Kosarka

Zelena Srbija

Hronika

Scena