Web Analytics
Đedović Handanović sa kineskim zvaničnikom o investicijama u sektor OIE - BetaRS

Đedović Handanović sa kineskim zvaničnikom o investicijama u sektor OIE

Izvori | 21.12.2023 | access_time 11:05
Đedović Handanović sa kineskim zvaničnikom o investicijama u sektor OIE
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je sa zamenikom ministra prirodnih resursa Kine Džuanom Šaoćinom o saradnji i projektima u sektoru rudarstva, obnovljivih izvora energije i povezivanju obrazovnih i naučnih institucija dve zemlje, saopštilo je danas to ministarstvo.

"Veoma smo zahvalni Kini na sveobuhvatnoj političkoj i ekonomskoj saradnji, kao i strateškom partnerstvu u rudarskom sektoru koje daje odlične rezultate. Od dolaska u Srbiju, pa do kraja novembra ove godine, Ziđin majning grupa je sačuvala radna mesta i povećala broj zaposlenih na više od 7.000 što je od velikog značaja za celu istočnu Srbiju", rekla je Đedović Handanović.

Dodala je da je posle dugo godina, rekonstruisana i proširena topionica u Boru koja obezbeđuje veću proizvodnju, kvalitetniji vazduh, bolje uslove rada i razvoj lanaca vrednosti u Srbiji. 

Ona je podsetila da su pre nekoliko meseci u Kini potpisani memorandumi o
razumevanju sa kineskom "Ziđin majning grupom" o novim ulaganjima.

"Srbija će se zahvaljujući novom investicionom ciklusu od čak 3,8 milijardi dolara
svrstati među najveće proizvođače bakra u Evropi i vodeće proizvođače zlata.
'Ziđin majing grupa' će izgraditi solarnu elektranu kapaciteta 300 MW za
svoje potrebe, čime će se obezbediti sinergija rudarstva i obnovljivih izvora
energije i bolja zaštita životne sredine", rekla je Đedović Handanović.

Ona je navela i da je kineska kompanija "Shanghai Fengling Renewables" zainteresovana za investicije u proizvodnju i skladištenje kapaciteta iz obnovljivih izvora energije (OIE) u Srbiji, posebno zelenog vodonika koji predstavlja budućnost svetske energetike.

Istakla je da ta kompanija sa "Ziđin majning grupom" razmatra izgradnju hibridnog postrojenja, solarne i vetroelektrane koje bi proizvodilo zeleni vodonik, a "Ziđinu" omogućilo smanjenje troškova.

Planirana su, kako je rekla, ulaganja od oko dve milijarde evra u razvoj i izgradnju vetroelektrana i solarnih farmi, skladištenje energije za proizvodnju vodonika i tehnologije za proizvodnju energije vodoničnim gorivom, čime bi  Srbija zauzela značajno mesto u Evropi u proizvodnji vodonika i pozicionirala se u budućnosti kao izvoznik tog energenta.

Džuan Šaoćin je rekao je da Kina i Srbija razvijaju duboko i sadržajno prijateljstvo.

On je istakao da je za Kinu veoma važan razvoj rudarstva uz poštovanje standarda životne sredine i interesa društvene zajednice.

"Mi se trudimo da razvijamo rudarski sektor korišćenjem savremenih tehnologija i opreme. Saradnja naše dve zemlje ne treba da se ograničava samo na saradnju u rudarstvu već i u OIE, razmeni naučnika i istraživača, saradnji univerziteta. U poslednje vreme aktivno radimo na izgradnji zelenih rudnika, kakav je i Čukaru Peki u Srbiji, ali i zelenih gradova", rekao je Džuan Šaoćin.

Teme