Web Analytics
UN pozivaju Izrael da istraži da li je počinjen ratni zločin u Pojasu Gaze, ubistvo 11 Palestinaca - BetaRS

UN pozivaju Izrael da istraži da li je počinjen ratni zločin u Pojasu Gaze, ubistvo 11 Palestinaca

Svet | 21.12.2023 | access_time 11:50
UN pozivaju Izrael da istraži da li je počinjen ratni zločin u Pojasu Gaze, ubistvo 11 Palestinaca
Foto: AP/Abel HAna
Kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava pozvala je Izrael da istraži da li su njegove oružane snage počinile ratni zločin u Pojasu Gaze.

Kako je navedeno u jučerašnjem saopštenju ta agencija UN je primila "uznemirujuće informacije" o smrti "11 nenaoružanih palestinskih muškaraca" u Gaza Sitiju.

Oni su, kako je objavljeno, ubijeni u utorak uveče tokom operacije izraelske vojske u stambenoj zgradi u tom gradu u kojoj se sklonilo nekoliko porodica.

Izraelski vojnici su "navodno odvojili muškarce od žena i dece potom pucali i ubili najmanje 11 muškaraca pred članovima njihovih porodica", sudeći po svedočenju koje je objavila Opservatorija za ljudska prva EvroMed (EuroMed).

Agencija UN je potvrdila smrt 11 Palestinaca, ali je rekla da se "okolnosti ubistva proveravaju".

"Izraelske vlasti moraju hitno povesti nezavisnu, temeljnu i efikasnu istragu tih optužbi", navela je Agencija.

Izraelske vlasti još ništa nisu saopštile.

Posle više od dva meseca rata u Gazi akcije izraelske vojske su na udaru kitika i međunarodnog pritiska i zahteva da se uspostavi primirje.

Prošlog vikenda su kontroverze izazvale ubistvo majke i njene ćerke koje je izvršio izraelski vojnik ispred jedine rimokatoličke crkve u Gazi i tri izraelska taoca ubijena greškom dok su mahali belom zastavom.

Izrael je naveo da je otvoren za ideju o primirju, ali da isključuje prekid vatre pre uništenja Hamasa, koji smatra terorističkom organizacijom.

Oko 20.000 osoba, među kojima je najviše žena i dece, ubijeno je u Gazi od početka vojne ofanzive, po podacima Hamasa.

Izraelsko bombardovanje i kasnija kopnena ofanziva je pokrenuto je u odgovoru na napad bez presedana palestinskih ekstremista na izraelsko tlo 7. oktobra.

U tim napadima ubijeno je 1.140 osoba, a oko 250 taoca je odvedeno u Gazu. Veruje se da je 129 talaca još uvek zatočeno.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Olimpijada

Hronika