Web Analytics
Vučić: Nemačka se umešala u izborni proces na najbrutalniji način do sada - BetaRS

Vučić: Nemačka se umešala u izborni proces na najbrutalniji način do sada

Politika | 21.12.2023 | access_time 12:20
Vučić: Nemačka se umešala u izborni proces na najbrutalniji način do sada

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Vrbasu da će državni organi reagovati na "mešanje jedne važne zemlje" u izborni proces u Srbiji, za koje je naveo da je učinjeno "na najbrutalniji način do sada".

Na pitanje novinara šta Nemačka pokušava da uradi u Srbiji, s obzirom na "agresivnu retoriku" nemačkih evroposlanika i navode da Berlin vrši pritisak na druge članice EU da traže ponavljanje beogradskih izbora, Vučić je rekao da državni organi Srbije "sastavljaju važno pismeno o uplivu i mešanju jedne važne zemlje" u izborni proces u Srbiji.

"Verujem da će to biti završeno za desetak dana, do Nove godine, i onda ćemo pred pravoslavni Božić moći da ga uputimo celom svetu da vide kako se vrši takva vsrta mešanja u procese koji bi trebalo da suvereno pripadaju jednoj nezavisnoj zemlji", kazao je Vučić prilikom obilaska završenih radova na vijaduktu u Vrbasu.

Vučić je dodao da to neće uticati na okončanje izbornog procesa u Srbiji.

"Naši izbori će biti okončani u skladu sa procedurama, parlamentarni do 30. decembra, a gradski možda malo kasnije", naveo je Vučić.

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke saopštilo je 18. decembra da su za zemlju sa statusom kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU) neprihvatljivi zloupotreba javnih resursa, zastrašivanje birača i kupovina glasova, koje su međunarodni posmatrači uočili u Srbiji.

"Srbija je glasala, ali je Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) prijavila zloupotrebu javnih resursa, zastrašivanje birača i slučajeve kupovine glasova. To je neprihvatljivo za zemlju sa statusom kandidata za članstvo u EU", navelo je Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke na platformi Iks.

Nekoliko sati ranije, predstavnici međunarodnih posmatračkih misija izjavili su u Beogradu da su birači na izborima u Srbiji 17. decembra mogli da biraju između alternativnih političkih opcija, ali da je taj izbor "narušen usled nadmoćne prednosti vladajuće stranke".

Predstavnici Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), Parlamentarne skupštine OEBS, Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i Evropskog parlamenta rekli su, između ostalog, da su tokom izbornog procesa u Srbiji konstatovali da postoji zloupotreba javnih resursa, zastrašivanje i pritisak na birače, uključujući kupovinu glasova.

On je kazao da su izbori održani u nedelju bili do sada najčistiji i najpošteniji i da nikada više čestitiki iz inostranstva nije dobio.

Tokom obilaska vijadukta kod Vrbasa Vučić je opoziciji poručio da se uozbilji i pripremi za važne lokalne izbore na proleće.

"Ja poštujem svaki glas, gotovo 900 hiljada glasova bivšeg režima ali 1,8 miliona glasova koje smo dobili mi. Izborna volja naroda biće poštovana", rekao je Vučić.

On je rekao da se opozicija ponaša kao dete koje se igra pa traži beogradske izbore, pa sve izbore ponovo.

"Svi znate da pričaju gluposti, ni na jednom zapisniku u Beogradu nemaju primedbe zato što su očekivali pobedu. Gde nestade onih 40.000 glasača iz RS, na kraju ih nije bilo ni 6.000 kao u vreme kad su im oni dali dvojno državljanstvo i mogućnost da glasaju", rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje novinara.

On je dodao da je najlepšu čestitku dobio od francuskog predsednika Emanuela Makrona, ali i da, pošto izbori nisu predsednički, evropski zvaničnici čekaju završetak celog izbornog procesa. 

Vučić je izjavio da će biti neophodno da se ponovo organizuju beogradski izbori ukoliko nosilac liste "Mi, glas iz naroda" Branimir Nestorović ostane pri stavu da njegova odbornička grupa neće ulaziti u postizborne koalicije u gradskom parlamentu.

"Ukoliko Nestorović ostane pri tome, onda ćemo u nekom trenutku ponovo ići na gradske izbore... A u Republici ćemo vrlo brzo da konstituišemo parlament", rekao je Vučić u Vrbasu.

Govoreći o Srpskoj naprednoj stranci, čiji je predsednik bio do nedavno, Vučić je ocenio da "najveća partija" u Srbiji mora da odluči da se delimično promeni.

"Tu ima mnogo divnih ljudi ali i deo onih koji ne zaslužuju da budu tu. I zato će moja molba biti da sklone one arogantne i bahate i da pokažu građanima da su razumeli njihovu poruku, bez obzira ne ogromno poverenje koje su dobili", rekao je on.

 

Teme