Web Analytics
Subota dan žalosti zbog masakra u Pragu, među povređenima i troje stranaca - BetaRS

Subota dan žalosti zbog masakra u Pragu, među povređenima i troje stranaca

Svet | 22.12.2023 | access_time 11:30
Subota dan žalosti zbog masakra u Pragu, među povređenima i troje stranaca
Foto: AP Photo/Petr David Josek
Češka policija saopštila je danas da je među povređenima u  masakru na Filozofskom fakultetu u Pragu  i troje stranaca - dva državljanina Ujedinjenih Arapskih Emirata i jedan Holandije.

U jučerašnjem masakru na Filozofskom fakultetu u Pragu u kome je student istorije iznenada otvorio vatru iz puške i ubio 14 ljudi, a kasnije i sebe, povređene su ukupno 24 osobe, mahom studenata i nastavnika.

Identifikovano je 13 od 14 studenata i pedagoga Filozofskog fakulteta Karlovog univerziteta koje je ubio 24-godišnji student David K. otvorivši vatru na 4. spratu zgrade. On je prethodno ubio svog oca u selu Hostounj blizu Praga.

Policija je tragala za njim od juče u podne kada je dobila informaciju da se sprema da izvrši samoubistvo, a kada je u porodičnoj kući pronašla telo ubijenog oca i videla da David K. ima legalno sa dozvolom više komada vatrenog oružja, medju njima i pušku AR-15 kojom je kasnije ubijao, policija je evakuisala zgradu fakulteta u samom srcu Praga, gde je imao predavanje.

David K. je međutim umesto na predavanje otišao u glavnu zgradu fakulteta, isto u turističkom srcu Praga, uneo u torbi više komada vatrenog oružja i municiju i zatim otvorio vatru, na putu do krova gde je posle pucao u sebe. Otvorio je vatru i na prolaznike na trgu ispred fakulteta, pokazao je snimak kamermana AKTU.cz koji se tu zatekao.

Policija je kasnije posle samoubistva napadača koji je zadobio povrede i u puškaranju sa policijom evakuisala studente i predavače koji su dobili poruku od fakulteta da se zabarikadiraju u prostorijama.

Češka je subotu 23. decembar proglasila za dan žalosti, gradske vlasti Praga ugasiće osvetljenje svečano ukrašene gradske jelke na glavnom Božićnom vašaru na Staromnjestskom trgu, pored koga je sporedna zgrada Filozofskog fakulteta, a na vlasnicima štandova je da li će i oni odustati od vašara zbog tragedije.

Policija je saopštila da pooštrava preventivne mere zaštite tzv. mekih ciljeva, kao što su škole, bolnice.

"Nemamo informacije o bilo kakvoj konkretnoj pretnji. To je signal da smo tu i da smo spremni. Vidjaćete i policajce sa dugim cevima", saopštila je danas policija.

Ministar unutrašnjih poslova Vit Rakušan kazao je za češki javni Radiožurnal da o ubici nigde nije bilo nikakvih informacija da bi mogao da bude problematičan, a imao je dozvolu za više komada vatrenog oružja.

"Bio je i dobar student i do sada tokom celog svog života nije dospeo pod lupu zbog bilo kakvog krivičnog dela ili podozrenja. Sa aspekta svih institucija bio je neispisan list, legalni vlasnik oružja", kazao je Rakušan.

Kao i ranije predsednik Češke Petr Pavel i premijer Petr Fijala i ministar Rakušan je apelovao da građani ne šire lažne vesti i dezinformacije na društvenim mrežama i da paze kakve sadržaje dele.

"Pojavila se dezinformacija da su poginuli ili povredjeni neki policajci. Molio sam medije, a savetovali smo se i sa stručnjacima u inostranstvu gde su se desile takve situacije, da objavljivanje priče o tom napadaču uz razne detalje, tabloidno skupljanje kusih informacija i njihovo hitno objavljivanje ne vodi ničem dobrom", kazao je Rakušan.

Karlov univerzitet u Pragu preporučio je svojim fakultetima da otkažu nastavu a još sinoć zabranjena su okupljanja više od 20 ljudi na Filozofskom fakultetu u kome uviđaj u glavnoj zgradi obavlja policija.

Česi od sinoć polažu cveće i pale sveće na trotoaru ispred Karlovog univerziteta u Pragu, ali i Masarikovog univerziteta u Brnu, dok će u subotu u podne zazvoniti zbog žalosti za žrtvama i crkvena zvona u celoj Češkoj.

Teme

Ekonomija

Region

Šta drugi čitaju

Fudbal

IT