Web Analytics
Predstavljena prva mapa puta dekarbonizacije u Srbiji - BetaRS

Predstavljena prva mapa puta dekarbonizacije u Srbiji

Životna sredina | Izvor: Beta | 22.12.2023 | access_time 16:05
Predstavljena prva mapa puta dekarbonizacije u Srbiji

U prvoj mapi puta dekarbonizacije u Srbiji, koju je danas u Beogradu predstavila Eliksir grupa na primeru dobrih praksi iz svog poslovanja, opisani su načini za efikasnije korišćenje prirodnih resursa, smanjenje zagađenja i veću konkurentnost srpske privrede.

Projekat "Mapa puta dekarbonizacije na primeru fabrika za proizvodnju mineralnih đubriva i fosforne kiseline u Srbiji" sprovela je Eliksir grupa u okviru inicijative "EU za Zelenu agendu u Srbiji".

Supervizor za primenjenu cirkularnu ekonomiju i analizu proizvodnje Eliksir Zorke Alija Salkunić izjavio je da su učešćem u tom projektu ostvareni brojni benefiti, da je nabavljena najsavremenija laboratorijska oprema koja služi za izbor sirovina koje će ući u gotov proizvod a neće negativno uticati na životnu sredinu, oprema za merenje emisija iz proizvodnog procesa, kao i softver za izradu mape puta dekarbonizacije.

"Uvereni smo da će mapa puta dekarbonizacije kao alat poslužiti i drugim kompanijama da smanje svoj uticaj na životnu sredinu, naročito onim koje podležu mehanizmu Mehanizmu regulisanja prekograničnih emisija ugljenika (CBAM) kao i onim postrojenjima koje emituju velike količine gasova s efektom staklene bašte jer su u njoj dati primeri korektivnih mera za njihovo smanjenje", rekao je Salkunić.

On je istakao da je Eliskir grupa investicijama u projekte dekarbonizaicje planira da svoj proizvodni portfolio učini što približnije ugljenično neutralnim do 2030.

"Iako jedinstven put dekarbonizacije ne postoji, jer je svaki poslovni sistem i proizvodni proces specifičan, svi moramo imati istu osnovu, a to je analiza postojećeg stanja, na osnovu koje se identifikuju ciljevi i strategije, iz kojih proizilaze i korektivne mere", rekao je Salkunić.



Na događaju je predstavljen Eliksirov vodič za dekarbonizaciju, koji opisuje postupak kako kompanije mogu da posluju ekološki održivije i smanje negativan uticaj na životnu sredinu, uključujući emisije gasova sa efektom staklene bašte, smanjenje upotrebe sirovina i energije.

Preporuke su izrađene na osnovu podataka o uticaju proizvoda na životnu sredinu tokom celog životnog veka: od pribavljanja i ekstrakcije sirovina, preko proizvodnje, upotrebe proizvoda, do njegovog konačnog odlaganja ili ponovne upotrebe.

Šefica Odseka za cirkularnu ekonomiju i održivi razvoj Ministarstva zaštite životne sredine Aleksandra Vučinić izjavila je da je mapa puta dekarbonizacije prvi dokument te vrste u Srbiji što kompaniju Eliksir čini predvodnikom u zelenoj tranformaciji privrede.

Predstavljena prva mapa puta dekarbonizacije u Srbiji

Programski analitičar za životnu sredinu i klimatske promene Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Miroslav Tadić izjavio je da to inovativno rešenje omogućava, ne samo da jedna fabrika krene put zelene tranzicije, nego daje smernice koje mogu da primenjuju druge kompanije kako bi smanjile svoje emisije ugljen-dioksida, a time i negativan uticaj na životnu sredinu.

"Koristeći ovu mapu puta privreda može da izračuna koliko nju košta proizvodnja određenog proizvoda, na koji način može da uštedi i finansijski i kako taj proizvod može na napravi tako da manje zagađuje životnu sredinu i da time imamo zdraviju životnu sredinu i bolje zdravlje građana", kazao je Tadić.

Predstavljena prva mapa puta dekarbonizacije u Srbiji

On je ukazao i da veliki broj preduzeća ima obavezu da dobije integrisane dozvole vezane za sprečavanje i kontrolu zagađenja.

"Takođe, EU uvodi mehanizam CBAM, što znači da će proizvodi i usluge koji dolaze iz Srbije i plasiraju se na tržište EU koštati našu privredu mnogo više ukoliko ne budu uzimali u obzir emisije gasova s efektom staklene baste", rekao je Tadić, dodajući da će smanjenje ugljeničnog otiska proizvoda ili usluga koje prodaju pomoći srpskim kompanijama da ostanu konkurentne i na domaćem i na evropskom tržištu.

Tadić je rekao da je više od 250 kompanija zainteresovano da učestvuje u njihovom programu "Izazov za inovativna rešenja za zelenu tranziciju srpske privrede" i da je do sada 120 preduzeća dobilo tehničku podršku, a 52 kompanije su dobile novčanu pomoć za implementaciju konkretnih rešenja.

Projekat "EU za Zelenu agendu u Srbiji" uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.

CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE:

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina