Web Analytics
Savet bezbednosti UN usvojio ublaženu verziju rezolucije o humanitarnoj pomoći Gazi - BetaRS

Savet bezbednosti UN usvojio ublaženu verziju rezolucije o humanitarnoj pomoći Gazi

Svet | Izvor: Beta-AP | 22.12.2023 | access_time 20:25
Savet bezbednosti UN usvojio ublaženu verziju rezolucije o humanitarnoj pomoći Gazi
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je večeras izglasao ublaženu rezoluciju o Pojasu Gaze koji predviđa veću humanitarnu pomoć toj palestinskoj enklavi, uz poziv na preduzimanje hitnih koraka da bi se stvorili uslovi za "održivi prekid neprijateljstava".

Rezolucija je prihvaćena s 13 glasova 'Za', uz dva uzdržana - SAD i Rusija.

Na prethodne verzije rezolucije koja je bila oštrija, Vašington je udario veto.

Rezolucija je usvojena posle višednevnog odlaganja, a njen cilj je da se Gazi isporuči pomoć koja joj je očajnički potrebna.

Članice Saveta sastale su se u četvrtak iza zatvorenih vrata kako bi razmotrile revidiran predlog rezolucije. Zatim su odložile glasanje da bi mogle da konsultuju svoje vlade o značajnim promenama u tekstu, čiji je cilj da se izbegne novi američki veto.

Novi tekst je s nekoliko manjih revizija jutros prosleđen Savetu.

Tada nije bilo jasno da li će rezolucija biti usvojena, a jedan diplomata iz Saveta, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je pred glasanje da ključ drži Rusija.

Pregovori o novom nacrtu trajali su nedelju i po i u njima je učestvovao američki državni sekretar Entoni Blinken. On je od utorka do četvrtka razgovarao sa ministrima spoljnih poslova Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata po tri puta, kao i sa ministrima spoljnih poslova Saudijske Arabije, Jordana, Britanije, Francuske i Nemačke.

Glasanje, prvobitno zakazano za ponedeljak, od tada se svakodnevno odlagalo.

Ambasadorka SAD Linda Tomas-Grinfild je novi tekst opisala kao "snažan" i da ga "u potpunosti podržava arapska grupa zemalja".

Iz rezolucije je, međutim, izbačena ključna odredba - poziv na "hitno obustavljanje neprijateljstava da bi se omogućio bezbedan i nesmetan humanitarni pristup (Gazi), i na hitne korake ka održivom prekidu neprijateljstava (Hamasa i Izraela)".

Umesto toga, poziva se na "hitne korake da se odmah omogući bezbedan i nesmetan humanitarni pristup, kao i da se stvore uslovi za održivi prekid neprijateljstava". Koraci za to nisu definisani.

Novi tekst eliminiše prethodni zahtev UN da "isključivo one nadgledaju sve pošiljke humanitarne pomoći koje se Gazi dostavljaju kopnenim, morskim i vazdušnim putevima" da bi se potvrdilo da su zaista humanitarne prirode.

To je zamjenjeno zahtevom generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu da najhitnije imenuje "višeg koordinatora za humanitarnu pomoć i rekonstrukciju koji će biti odgovoran za obezbeđivanje, koordinaciju, praćenje i verifikaciju" da li su isporuke Gazi od strana koje nisu u sukobu zaista humanitarna roba.

Od koordinatora se traži da ekspeditivno uspostavi "mehanizam" za ubrzavanje isporuke pomoći, a od strana u sukobu - Izraela i Hamasa se zahteva da sarađuju s koordinatorom.

Tomas-Grinfild je rekla da su SAD pregovarale o novom tekstu s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, predstavnikom arapskih država u Savetu i da je on podržao rezoluciju, kao i sa Egiptom, koji se graniči sa Gazom.

Time je uglavnom zaobiđeno 13 ostalih članica saveta, od kojih se nekoliko protivilo tome da budu izostavljene, rekle su diplomate uoči glasanja.

Gutereš je rekao da se Gaza suočava sa "humanitarnom katastrofom" i upozorio da bi potpuni kolaps sistema humanitarne podrške doveo do "potpunog sloma javnog reda i povećanog pritiska za masovno raseljavanje u Egipat".

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika