Web Analytics
U Nevadi sakupljaju i sele hiljade divljih konja zbog suše - BetaRS

U Nevadi sakupljaju i sele hiljade divljih konja zbog suše

Životna sredina | Izvor: Beta-AP | 22.12.2023 | access_time 23:15
U Nevadi sakupljaju i sele hiljade divljih konja zbog suše
Menadžeri zemljišta planiraju daod sledeće nedelje sakupe više od 2.800 divljih konja u četiri okruga Nevade, SAD, u pokušaju da smanje pritisak na pašnjake pogođene sušom.

Biro Nevade za upravljanje zemljištem objavio je detalje operacije u petak, rekavši da je divljih konja u delovima okruga Peršing, Humbolt, Čerčil i Lander šest puta više od onoga što bi trebalo da bude, a nema dovoljno vode i stočne hrane da se izdrži taj broj.

"Prevelika krda i teška suša imaju kumulativni uticaj na javno zemljište, uključujući zdravlje divljih konja, i taj uticaj se mora ublažiti", rekao je Kris Mičel, menadžer terenske kancelarije agencije "Humbolt River".

Mičel je rekao da je cilj da se uspostavi ekološka ravnoteža na milionima hektara javnog zemljišta u severnoj Nevadi. U tom području je i stanište tetreba, divljih ovaca, jelena i antilopa.

Konje koji budu sakupljeni u okviru akcije pregledaće veterinari i pripremiti za program usvajanja i prodaju.

Aktivisti za dobrobit konja nisu uspeli da ove godine zaustave njihovo sakupljanje i premeštanje jer je sud utvrdio da se Biro za upravljanje zemljištem po svemu sudeći pridržava zakona i čini sve što je u njegovoj moći da prikupi divlje konje što je humanije moguće.

Biro za upravljanje zemljištem izvestio je u novembru da je uklonio skoro 70.000 divljih konja i magaraca i skoro 5.600 sterilisao od 2018. godine u okviru plana za smanjenje problema izazvanih prenaseljenošću, prekomernom ispašom i teškom sušom.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina