Web Analytics
U VJT u Beogradu i Novom Sadu više predmeta u vezi sa izborima - BetaRS

U VJT u Beogradu i Novom Sadu više predmeta u vezi sa izborima

Politika | 23.12.2023 | access_time 13:20
U VJT u Beogradu i Novom Sadu više predmeta u vezi sa izborima
Foto: Beta/Dragan Karadarević

Više javno tužilaštvo u Beogradu je danas saopštilo da je formiralo nekoliko predmeta po prijavama u vezi sa eventualnim nepravilnostima tokom republičkih i gradskih izbora održanih 17. decembra i navelo i druge slučajeve.

"Povodom prijave člana RIK-a J.R. da se u 'Štark Areni' odvija paralelno glasanje i da je njemu i njegovim kolegama onemogućen ulazak u Arenu, po nalogu dežurnih tužilaca policija je obavila razgovor sa podnosiocima prijave, nakon čega su upućeni da sve nepravilnosti prijave Republičkoj izbornoj komisiji (RIK)", piše u saopštenju Tužilaštva.

"J.R. je svoje navode ponovio u PS Novi Beograd, a nakon što je RIK saopštio da u 'Štark Areni' nema izbornog mesta, policiji je naloženo dostavljanje izveštaja, kao i povećanje patrolne delatnosti ispred arene", navedeno je u saopštenju.

Tom tužilaštvu je i-mejlom 17. decembra podneta krivična prijava V.P. protiv NN lica u vezi sa krivičnim delom davanja i primanja mita u vezi s glasanjem i u prilogu je video-snimak dve žene koje govoore o navodnoj predaji novca od strane NN lica radi glasanja. SNimak je nastao ispred OŠ "Rade Končar" u Zemunu, pa je tim povodom policiji predat zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja, navel je Tužilaštvo.

Povodom dva izveštaja u vezi sa falsifikovanim potpisima za izborne liste "Evropski put-Dosta" i "Ruski manjinski savez - Pavle Bihali Gavrin i doktor Hristos Alestopulos" takođe su formirani predmeti i prosleđeni Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu zbog krivičnog dela falsifikovanja isprave.

Tužilaštvo je navelo da je ispitana i navodna kupovina glasova u Batajnici iz kombija. Policija je tamo otišla, ali, kako je rečeno, nije uočila taj kombi, niti zatekla lica s kojima bi obavila razgovor.

Tužilaštvo je na svom sajtu navelo još nekoliko događaja, uglavnom uz napomenu da nepravilnosti treba prijaviti RIK-u.

Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu kao i osnovnim javnim tužilaštvima u Mladenovcu, Obrenovcu i Lazarevcu nisu stigle prijave niti izveštaji o bilo kakvim uočenim nepravilnostima u vezi sa glasanjem 17. decembra, piše u saopštenju.

 

VJT Novi Sad: Provera više krivičnih prijava u vezi sa kršenjem zakona povodom izbora

Više javno tužilaštvo (VJT) u Novom Sadu je danas saopštilo da će javna tužilaštva, u skladu sa svojim utvrđenim nadležnostima, preduzeti sve radnje i izvršiti potrebne provere svih krivičnih prijava podnetih u vezi sa izborima, održanim 17. decembra 2023. godine i "doneti javnotužilačke odluke u skladu sa zakonom".

VJT kaže da je dobilo više krivičnih prijava kršenja zakona tokom izbornog procesa, između ostalog više prijava građana o "navodnoj kupovini glasova u Veterniku, u Kovilju, kao i u Ljuboviji".

"Povodom svih primljenih obaveštenja o prijavama građana, dežurni javni tužilac je naložio postupanje policije radom na terenu, pregledom užeg i šireg lica mesta, obavljanjem razgovora sa podnosiocima prijava, kao i sa drugim građanima, te naložio vršenje pregleda video-nadzora, kao i preduzanje drugih radnji u cilju provera navoda prijava", navodi se u saopštenju.

U saopštenju piše da je Policijska uprava u Novom Sadu obavstila dežurnog javnog tužioca Osnovnog javnog tužilaštva (OJT) u Novom Sadu o više prijava građana sa biračkih mesta u Bačkom Petrovcu, Magliću, Petrovaradinu, Kovilju, Futogu i sa više biračkih mesta u Novom Sadu.

"Povodom primljenih obaveštenja dežurni javni tužilac je nalagao da se utvrdi da li je došlo do narušavanja reda na biračkim mestima, da li su navodne nepravilnosti ili primedbe konstatovane u zapisniku o radu biračkog odbora, te da li je došlo do prekida glasanja na biračkim mestima, kao i da se preduzmu i druge radnje u cilju provera navoda prijava građana i utvrđivanja činjeničnog stanja", precizira VJT.

VJT saopštava i da je nakon izbora Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu dostavljena krivična prijava podnosioca G.G. podneta protiv NN lica zbog zloupotrebe službenog položaja, u kojoj se navodi da je bez saglasnosti podnosioca prijave kao vlasnika nekretnine, na istoj adresi stanovanja upisano drugo lice koje je dobilo poziv za glasanje.

Istom odeljenju su dostavljene i dve krivične prijave iz Beograda zbog krivičnog dela davanja i primanja mita u vezi sa glasanjem, u kojima se navodi da su NN lica u Šapcu na biračkom mestu broj 33, i u Gornjoj Vrnjskoj, Šabac, na biračkom mestu broj 84, isplaćivala novac u vezi sa glasanjem.

Navedeno je i da je 18. decembra Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu dostavljena krivična prijava podnosioca V.P. iz Beograda zbog krivičnog dela povrede prava glasanja iz Člana 155, Stav 2 Krivičnog zakonika, u kojoj se navodi da NN lice na biračkom mestu u Magliću prave lične spiskove birača koji su izašli, odnosno nisu na izbore.

VJT je prenelo i da je dežurni javni tužilac OJT u Novom Sadu događaj u kojem je aktivistkinja Srpske napredne stranke T. S. presretnuta i napadnuta na ulici od strane tri NN maskirana lica, pravno kvalifikovao kao krivično delo ugrožavanja sigurnosti.

Teme