Web Analytics
Rojters i AP: Policija koristila biber sprej da spreči upad demonstranata u Skupštinu Beograda - BetaRS

Rojters i AP: Policija koristila biber sprej da spreči upad demonstranata u Skupštinu Beograda

Politika | Izvor: Beta | 24.12.2023 | access_time 21:25
Rojters i AP: Policija koristila biber sprej da spreči upad demonstranata u Skupštinu Beograda
Foto: Beta/Miloš Miškov
Vodeće zapadne novinske agencije izvestile su večeras o antivladinom protestu u centru Beograda, navodeći da je policija koristila biber sprej kako bi sprečila demonstrante da uđu u zgradu gradske skupštine.

Agencija Rojters navodi da su se hiljade okupile u centru Beograda na antivladinom protestu, zahtevajući poništavanje parlamentarnih i lokalnih izbora za koje su međunarodni posmatrači rekli da nisu bili pošteni.

Međunarodna posmatračka misija saopštila je 18. decembra da je vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) stekla nadmoćnu prednost zahvaljujući pristrasnosti medija, neprimerenom uticaju predsednika države Aleksandra Vučića, koji tvrdi da su izbori bili pošteni, i izbornim neregularnostima poput kupovine glasova, podseća Rojters.

Agencija navodi da je policija večeras upotrebila biber sprej nakon što je masa pokušala da upadne u Skupštinu Beograda, u kojoj je sedište Gradske izborne komisije, i dodaje da su se neki od demonstranata popeli na zgradu i polomili prozore, dok su drugi skandirali "Vučiću, lopove".

Predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja", Srđan Milivojević i Vladimir Obradović, pokušali su da otvore vrata gradske skupštine, ali nisu uspeli da uđu, dok su okupljeni uzvikivali "Ulazi, ulazi" i "Nema predaje", dodaje Rojters.

Agencija Asošiejted pres je javila da je policija u Srbiji koristila suzavac kako bi sprečila ulazak u zgradu gradske skupštine stotina pristalica opozicije, koje protestuju zbog onog što su posmatrači izbora opisali kao raširene neregularnosti na izborima prošlog vikenda.

Populističke vlasti Srbije negiraju da je bilo izborne krađe i opisuju izbore kao poštene, navodi AP i dodaje da je Vučić danas rekao da su takve tvrdnje "očigledne laži" i da ih promoviše opozicija.

Vučić je, navodi AP, večeras tokom protesta sugerisao da su nemiri podstaknuti iz inostranstva i demonstrante je nazvao "nasilnicima", tvrdeći da neće uspeti da destabilizuju državu.

Policija u opremi za razbijanje demonstracija zabarikadirala se u zgradi gradske skupštine, odakle je bacala suzavac dok su stotine pristalica opozicije razbile prozore na ulazu, piše AP.

Demonstranti su uzvikivali "Otvorite vrata" i "Lopovi", dok su gađali zgradu jajima, a neki su skandirali "Vučić je Putin", poredeći srpskog predsednika sa ruskim liderom, dodaje američka agencija.

Agencija dodaje da je Vučićeva Srpska napredna stranka, prema rezultatima izbora 17. decembra, pobedila i na parlamentarnim i na beogradskim izborima, a da njen glavni protivnik, koalicija "Srbija protiv nasilja", tvrdi da joj je oduzeta pobeda, posebno u Beogradu.

Teme