Web Analytics
Država postala jedini vlasnik Er Srbije - BetaRS

Država postala jedini vlasnik Er Srbije

Ekonomija | 25.12.2023 | access_time 11:20
Država postala jedini vlasnik Er Srbije

Država Srbija je postala jedini vlasnik Er Srbije, preuzimanjem preostalog udela od 16,4 odsto u toj aviokompaniji od Etihad ervejza iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Er Srbija je naslednik bivše nacionalne aviokompanije Jat ervejz (JAT) nastala 2013. godine partnerstvom države Srbije i Etihada koji je tada imao udeo od 49 odsto.

Potom je udeo Etihada smanjivan u dve dokapitalizacije iz budžeta Srbije.

Er Srbija je sada najveća aviokompanija u regionu koja leti na četiri kontinenta, a iz Vlade Srbije najavljuju da će joj pomoći da nabavi nove avione i otvori nove destinacije.

Direktor Sektora za strateške analize u Privrednoj komori Srbije Bojan Stanić smatra da je država preuzela Er Srbiju da bi ta kompanija u jakoj konkurenciji mogla da se održi na međunarodnom tržištu i nastavi da se razvija.

"Zašto je značajna Er Srbija za privredu Srbije? Pre svega što omogućuje dostupnost celog sveta praktično iz Beograda, s obzirom na veliki broj destinacija u Evropi i u pojedinim vanevropskim zemljama. Dakle, mi smo jedina zemlja u regionu koja ima nacionalnu avio-kompaniju koja dobacuju i do Kine i do SAD", kazao je Stanić.

Razvoj Er Srbije pogoduje i razvoju turizma u Srbiji jer je sve više stranih turista koji stižu iz dalekih zemalja, ali je važan i zbog predstojeće međunarodne izložbe EXPO 2027. čiji će Beograd biti domaćin.

"Beograd je prepoznat kao centar kongresnog turizma, samim tim vrlo je značajno da ljudi na taj način mogu da dođu što lakše do Beograda", istakao je Stanić.

Er Srbija u putničkom i teretnom saobraćaju leti više od 80 redovnih i čarter destinacija u Evropi, na Mediteranu, Severnoj Americi, Aziji i Africi.

U 2023. godini ta kompanija je prevezla više od četiri miliona putnika, što je najveći broj od kada kompanija posluje pod sadašnjim imenom i jedan od tri najbolja rezultata nacionalne avio-kompanije od osnivanja 1927. godine.

Pokrenute su 23 nove destinacije, a u redovnom i čarter saobraćaju obavljeno je skoro 43.000 letova.

 

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)

Teme