Web Analytics
Stejt Department: Vlasti u Srbiji da istraže navode OEBS-a o izborima, nasilje je neprihvatljivo - BetaRS

Stejt Department: Vlasti u Srbiji da istraže navode OEBS-a o izborima, nasilje je neprihvatljivo

Politika | 25.12.2023 | access_time 16:50
Stejt Department: Vlasti u Srbiji da istraže navode OEBS-a o izborima, nasilje je neprihvatljivo
prt,scr youtube

Američki Stejt Department pozvao je vlasti u Srbiji da sarađuju sa misijom OEBS-a na istraživanju tvrdnji o izbornim nepravilnostima, ističući da je nasilje prema novinarima, posmatračima i izbornim zvaničnicima "neprihvatljivo".

"Usredsređeni smo na saradnju sa Srbijom na jačanju demokratske vlasti i vladavine prava, unapređenju regionalne saradnje, nastavku ekonomskog rasta i ubrzanju napretka Srbije na putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Budućnost Srbije je na Zapadu", navodi se u pisanom odgovoru Stejt Departmenta na pitanje Glasa Amerike o novim protestima u Beogradu koji su u nedelju postali nasilni.

Legitimitet demokratskih procesa, dodali su, zavisi od transparentnosti i spremnosti svih učesnika da prihvate izbornu volju.
"Sa zabrinutošću konstatujemo nalaze ODIHR-a da su izbori bili poremećeni brojnim proceduralnim nedostacima, pritiscima na javne službenike i zloupotrebom javnih resursa, te da su ovi faktori, zajedno sa sistemskim prednostima vladajuće stranke, stvorili nepravedne uslove", naveli su i dodali da SAD pozivaju Srbiju da "blisko sarađuje sa OEBS-om na rešavanju ovih zabrinutosti".

U saopštenju se dodaje da stranke treba da prijave incidente izbornih nepravilnosti putem odgovarajućih pravnih kanala.

Najveća opoziciona lista "Srbija protiv nasilja" je posle parlamentarnih i lokalnih izbora 17. decembra optužila vlast i Srpsku naprednu stranku za krađu i pozvala pristalice na proteste.

Prvih šest dana, protesti u Beogradu su bili mirni, ali je sinoć došlo do incidenata. Osam policajaca je tada povređeno, a 38 osoba privedeno.

Opozicioni lideri tvrde da su incidente ubacili "provokatori i navijači" koji su došli na protest.

Domaći i međunarodni posmatrači izvestili su o neregularnostima tokom izbornog procesa, poput kupovine glasova i dovođenja glasača sa strane da glasaju na lokalnim izborima.

Vlast sve optužbe odbacuje kao "laži" i tvrdi da su ovi izbori bili "najčistiji do sada", kao i da opozicija želi da ruši ustavni poredak.

Teme