Web Analytics
Hil: Nasilju i vandalizmu nije mesto u demokratskom društvu - BetaRS

Hil: Nasilju i vandalizmu nije mesto u demokratskom društvu

Politika | 25.12.2023 | access_time 21:30
Hil: Nasilju i vandalizmu nije mesto u demokratskom društvu
BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil izjavio je danas da legitimnost demokratskih procesa zavisi od transparentnosti i spremnosti svih strana da poštuju izbornu volju naroda i da nasilju i vandalizmu nad državnim institucijama nije mesto u demokratskom društvu.

"U satima i danima koji su pred nama, lideri Srbije i njeni građani treba da imaju u vidu da legitimnost demokratskih procesa zavisi od transparentnosti i spremnosti svih strana, i pobednika i poraženih, da poštuju volju naroda izraženu na izborima", napisao je Hil na društvenoj mreži Iks.

Dan posle nereda u Beogradu, na protestima na koje poziva opoziciona koalicija "Srbija protiv nasilja", uz tvrdnju da su izbori bili nepošteni, Hil je naveo da "rad izbornih institucija Srbije ostaje od ključnog značaja, čak i kada Srbija radi sa OEBS-om i drugima na nedostacima u svojim demokratskim procesima".

"Žalbe treba podnositi legalnim, mirnim, nenasilnim sredstvima. Nasilju i vandalizmu nad državnim institucijama nije mesto u demokratskom društvu. Pošto policija održava javni red, ona mora učiniti sve da zaštiti dostojanstvo građana i građanska prava", dodao je Hil.

On je napisao i da ima "puno poverenje" da će Srbija "proći kroz aktuelne izazove sa ojačanom demokratijom".

"Svi građani Srbije imaju pravo da se njihov glas čuje i odgovornost da izraze svoje političke stavove na miran način i bez pribegavanja nasilju", dodao je Hil.

Teme