Web Analytics
Izrael pojačava ofanzivu u Pojasu Gaze - BetaRS

Izrael pojačava ofanzivu u Pojasu Gaze

Svet | 26.12.2023 | access_time 08:40
Izrael pojačava ofanzivu u Pojasu Gaze
AP Photo/Leo Correa

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu najavio je intenziviranje borbi protiv Hamasa u Pojasu Gaze, uz ocenu da će mir biti postignut samo ako Gaza bude "demilitarizovana" i "deradikalizovana".

Uprkos međunarodnim pozivima na primirje, ne nazire se kraj borbama posle više od dva meseca rata protiv palestinskog islamističkog pokreta koji je 7. oktobra započeo napad bez presedana.

"Ne stajemo... intenziviramo borbe u narednim danima. Biće to dug rat", rekao je izraelski premijer sinoć, nakon posete Gazi.

U tekstu za Vol strit džornal (Wall Street Journal), Netanjahu je naveo tri "preduslova" za postizanje mira.

"Hamas mora biti uništen, Gaza mora biti demilitarizovana i palestinsko društvo mora biti deradikalizovano", naveo je premijer.

Netanjahu je takođe rekao da je spreman da podrži dobrovoljnu migraciju Palestinaca iz Gaze.

"Naš problem nije u tome da li da odobrimo izlazak, već da li će postojati zemlje koje će biti spremne da 'apsorbuju' taj izlazak", rekao je Netanjahu pred članovima svoje stranke Likud, prenosi Harec.

Hamas je osudio "apsurdni projekat" Izraela.

Palestinci "odbijaju da budu deportovani i raseljeni. Ne može biti izgnanstva i nema drugog izbora osim da ostanemo na svojoj zemlji", navodi se u saopštenju Hamasa.

Prema podacima Hamasa, u izraelskim vojnim operacijama u Pojasu Gaze poginulo je 20.674 ljudi od početka rata 7. oktobra.

Izrael je posle napada Hamasa, u kojem je ubijeno 1.140 ljudi, većinom civila, saopštio da ima dva cilja, da uništi Hamas i oslobodi 129 talaca koje drže ekstremisti u Gazi.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Olimpijada

Hronika