Web Analytics
Stano: Čekamo da Kosovo ukine nalepnice na srpskim tablicama - BetaRS

Stano: Čekamo da Kosovo ukine nalepnice na srpskim tablicama

Politika | 26.12.2023 | access_time 14:35
Stano: Čekamo da Kosovo ukine nalepnice na srpskim tablicama
BETAPHOTO/European Commission/XAVIER LEJEUNE/DS

Potparol Evropske unije (EU) Peter Stano izjavio je danas da EU pozdravlja odluku Srbije da zvanično prizna kosovske RKS tablice, ali i da očekuje da Priština donese odluku kojom bi se ukinuo režim nalepnica na registarskim tablicama iz Srbije.

On je na društvenoj mreži Iks (X) napisao da je to pozitivan korak u implementaciji Sporazuma o putu ka normalizaciji.

"To pokazuje da je napredak u procesu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije moguć. To je takođe korak u pravom smeru ka boljoj regionalnoj i evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, što u konačnici koristi građanima regiona", napisao je portparol EU.

Stano je dodao da jučerašnja odluka Vlade Srbije kojom je omogućila slobodu kretanja za sva vozila sa Kosova od 1. januara "otvara put za potpuno ukidanje režima nalepnica" i da EU sada očekuje da Kosovo odgovori na sličan način.

Vlada Srbije navela je juče da se priznavanje RKS tablica ne može tumačiti kao priznavanje nezavisnosti Kosova.

Odluka o priznavanju RKS tablica doneta je nakon što su iz saobraćaja na Severu Kosova praktično nestale srpske tablice kosovskih gradova.

Na severu Kosova je 15. decembra istekao rok za preregistraciju vozila sa srpskih na kosovske RKS tablice, do kada je preregistrovano oko 3.300 vozila.

Teme