Web Analytics
Industrija novih energetskih vozila u Kini teži zelenom razvoju - BetaRS

Industrija novih energetskih vozila u Kini teži zelenom razvoju

Ekonomija | 26.12.2023 | access_time 16:15
Industrija novih energetskih vozila u Kini teži zelenom razvoju
Fotografija prikazuje 20-milionito novo energetsko vozilo (NEV) koje proizvodi kompanija GAC Aion u Guangdžouu, u južnoj kineskoj provinciji Guangdong. (Sinhua/Deng Hua)

Uz brz razvoj disruptivnih tehnologija industrija novih energetskih vozila (NEV) doživela je pozitivan napredak u Kini poslednjih godina.

Zelena i niskougljenična transformacija sa ciljem postizanja ugljenične neutralnosti postepeno je postala usklađena akcija za suočavanje sa klimatskim promenama širom sveta, a industrija NEV predstavlja kritičan motor za podsticanje zelene i niskougljične transformacije kineske automobilske industrije i održiv razvoj privrede i društva u zemlje, ističu ljudi iz te industrije, prenosi Sinhua.

Industrija NEV u Kini dobila je dodatni zamah u 2023. U prva tri kvartala, prodaja NEV je dostigla 6,28 miliona jedinica, što predstavlja povećanje od 37,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu, sa stopom prodora na tržište od 29,8 odsto, rekao je Van Gang, predsednik Kineskog udruženja za nuaku i tehnologiju, na konferenciji o novim energetskim vozilima.

Opšti cilj automobilske industrije Kine u zelenom i nisko-ugljeničnom razvoju je postizanje vrhunca ugljenika do 2030. i neutralnosti ugljenika do 2060. godine, rekao je Li Jun, član Kineske akademije inženjeringa.

Li je rekao s obzirom da većina komercijalnih vozila koristi motore sa unutrašnjim sagorevanjem, transformisanje tradicionalnog energetskog sistema u dekarbonizaciju i nultu karbonizaciju treba promovisati u istraživanju i razvoju budućih automobilskih proizvoda. Takođe je pozvao na napore da se kontinuirano širi obim tržišta NEV, smanji potrošnja električne energije u vozilima na struju i podstakne visokokvalitetni razvoj elektrifikacije.

Kina je izdala plan za razvoj industrije vodonične energije u martu 2022. godine, pojašnjavajući da je energija vodonika nezaobilazna komponenta nacionalnog energetskog sistema i ključni nosilac za realizaciju zelene i niskougljenične transformacije.

Van je istakao potrebu za pokretanjem suštinske tehnološke inovacije u vidu energije vodonika i vozila sa gorivnim ćelijama i povezivanjem "autoputa vodonika " kako bi se promovisalo međuregionalno poslovanje velikog obima.

Objekti za proizvodnju energije vodonika trebalo bi da budu izgrađeni racionalno kako bi se uspostavio sveobuhvatan i veliki demonstracioni projekat transporta energije vodonika, dodao je Van.

Trebalo bi uložiti više napora da se smanji emisija ugljenika iz pogona vozila i izgradi niskougljenični transport i energetski sistemi kako bi se ostvario zeleni, koordinisani razvoj celog industrijskog lanca, navodi se u mapi puta zelene automobilske industrije koju je zajednički sastavilo nekoliko odeljenja.

Čen Điačang, zamenik ministra nauke i tehnologije, naglasio je da je, pošto globalna industrija NEV doživljava brz rast, od vitalnog značaja ojačati osnovna istraživanja i ključna tehnološka istraživanja i intenzivirati međunarodnu naučno-tehnološku saradnju kako bi se obezbedila naučno-tehnološka podrška za globalni zeleni i niskougljeniočni razvoj u tom sektoru.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT