Web Analytics
Fajnenšl tajms: Srpska opozicija planira nove proteste protiv pokradenih izbora - BetaRS

Fajnenšl tajms: Srpska opozicija planira nove proteste protiv pokradenih izbora

Politika | 27.12.2023 | access_time 12:35
Fajnenšl tajms: Srpska opozicija planira nove proteste protiv pokradenih izbora
Foto: Beta/Amir Hamzagić

Opozicija u Srbiji nakon hapšenja najmanje 38 osoba na protestu ispred Skupštine grada Beograda nastavlja demonstracije dok nekoliko poslanika štrajkuje glađu u zgradi Republičke izborne komisije (RIK), piše danas Fajnenšl tajms (Financial times).

List navodi da opozicija i međunarodni posmatrači tvrde su da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić "pokrao" lokalne i parlamentarne izbore koji su 17. decembra održani u Srbiji, da je vlast nasilna i da na njenu politiku utiče Rusija.

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović rekao je za FT da će opozicija nataviti da organizuje proteste svaki dan.

"Imamo ogromnu krizu ovde. Protesti će se nastaviti svaki dan. Vučić i njegov režim se vraćaju svojim starim radikalnim, nasilnim, proruskim putevima. Ovo bi trebalo da brine sve", dodao je on.

Vučić je rekao da su protesti pokušaj da se zbaci vlada koje podržava inostrtanstvo. Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je za ruske medije nakon sastanka sa Vučićem da je predsednik rekao da ima "nepobitne dokaze" da je Zapad podstakao proteste.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je bilo "procesa i pokušaja trećih strana, uključujući iz inostranstva, da se izazovi neredi u Beogradu".

Opozicija tvrdi da je organizovala miran protest u nedelju ispred gradske skupštine ali da su se pojavili ubačeni elementi i huligani koji su postali nasilni, što je navelo policiju da reaguje i počne da hapsi ljude.

Stefanović je rekao da mu se čini da je sled događaja bio orkestriran.

Fajnenšl tajms navodi da je većina zapadnih država ćutala o neredima koji su se desili 24. decembra tokom protesta na koji je pozvala opoziciona lista "Srbija protiv nasilja" kojim je traženo ponavljanje izbora zbog nepravilnosti i krađe.

Izuzetak su bile SAD čiji je ambasador u Srbiji Kristofer Hil pozvao demonstrante da poštuju rezultat izbora.

"Lideri Srbije i njeni građani treba da upamte: legitimnost demokratskih procesa zavisi od transparentnosti i spremnosti svih strana, bilo da pobede ili izgube, da poštuju volju naroda izraženu na izborima", napisao je on Hil i dodao da nasilju i vandalizmu protiv državnih institucija nema mesta u demokratskom društvu.

Opozicioni aktivisti kritikovali su Hila optužujući ga da izjavom podržava Vučića. Oni navode da predsednika Srbije i njegovu partiju SNS podržavaju i Moskva i Vašington.

"Ova jasna podrška sa obe strane znači da Vučić samo trguje dogovorima", rekao je Savo Manojlović, lider protestnog pokreta "Kreni - promeni".

"Sa Rusijom je reč o sankcijama, a sa Zapadom o Kosovu. Tužna istina je da u osetljivom geopolitičkom vremenu svaka velika sila preferira korumpiranog lidera sa kojim može da sklapa poslove", kazao je on.

Teme