Web Analytics
Izabrano 10 najvećih naučnih priča u Kini za 2023. - BetaRS

Izabrano 10 najvećih naučnih priča u Kini za 2023.

Tehnologija | 27.12.2023 | access_time 17:05
Izabrano 10 najvećih naučnih priča u Kini za 2023.
Foto: Treći avion C919 kompanije Čajna istern erlajnz (China Eastern Airlines) poleće sa međunarodnog aerodroma Pudong u Šangaju na istoku Kine(Su Bingnan/Sinhua)

PEKING - Kineski časopis za nauku i tehnologiju objavio je listu 10 najboljih naučnih i tehnoloških priča u zemlji za 2023. godinu, kako bi sumirao napredak u oblastima kao što su granična nauka, biotehnologija, svemirska istraživanja i inženjering.

Osnivanje centralne komisije za nauku i tehnologiju je na vrhu liste, navodi Sajens end tehnolodži dejli (Science and Technology Daily), prenosi Sinhua. Komisija je osnovana da ojača centralizovano i jedinstveno rukovodstvo Centralnog komiteta KP Kine nad naukom i tehnološkim radom.

U svemirskim istraživanjima, kineska orbitalna svemirska stanica Tiangong, koja funkcioniše kao nacionalna svemirska laboratorija, puštena je u rad.

Kineski FAST teleskop pronašao je ključne dokaze za postojanje nanoherc gravitacionih talasa, koji mogu pomoći u rešavanju zagonetki u supermasivnim crnim rupama, istoriji spajanja galaksija i formiranju velikih struktura u univerzumu.

U biotehnologiji, kineski naučnici su identifikovali ključni gen u usevu koji bi putem genetskog inženjeringa mogao značajno da poboljša prinose useva u alkalnom tlu.

Takođe, tim iz Šendžena je konstruisao dinamičku mapu visoke rezolucije razvoja ljudskog prenatalnog imunog sistema u 18 gestacijskih faza i 19 tkiva, što je ponudilo obećavajuće puteve za potencijalne terapijske intervencije.

U računarskoj nauci, kvantni istraživači sa Univerziteta za nauku i tehnologiju u Kini stvorili su istinsko preplitanje do 51 superprovodnog kubita. Tim sa Univerziteta Tsinghua izvestio je o potpuno integrisanom čipu koji se sastoji od višestrukih nizova memristora i svih potrebnih perifernih kola za podršku potpunog učenja na čipu.

Među inženjerskim čudima Kine u 2023. su prvi komercijalni let njenog samorazvijenog velikog putničkog aviona C919, isporuka prvog kineskog velikog broda za krstarenje domaće proizvodnje, Adora mnedžik siti (Adora Magic City) i komercijalna operacija nuklearke Shidaovan s reaktorom visoke temperature i hlađenja na gas (HTGR), prvw nuklearnw elektrana četvrte generacije na svetu, navodi se na godišnjoj listi.

Teme