Web Analytics
Pošta Srbije predstavila dva izdanja prigodnih maraka u čast prijateljskih odnosa sa Kinom - BetaRS

Pošta Srbije predstavila dva izdanja prigodnih maraka u čast prijateljskih odnosa sa Kinom

Ekonomija | Izvor: Beta | 28.12.2023 | access_time 14:00
Pošta Srbije predstavila dva izdanja prigodnih maraka u čast prijateljskih odnosa sa Kinom
Foto: Beta/Emil Vaš

Pošta Srbije predstavila je danas dva izdanja prigodnih poštanskih maraka u čast prijateljskih odnosa Srbije i Kine "Srbija-Kina: 10 godina od uspostavljanja incijative 'Pojas i put'" i "Кultura Кine".

Na promociji u Kineskom kulturnom centru rečeno je da strateško partnerstvo Srbije i Кine jača međusobno razumevanje i prijateljstvo dva naroda i omogućava razmenu i inovacije na polju umetnosti, čime se obogaćuje i daje doprinos dijalogu civilizacija između Istoka i Zapada.

"Čelično prijateljstvo Kine i Srbije je sve jače sa čvrstim osnovama javnog mnjenja, širokim zajedničkim interesima i snažnom motivacijom za saradnju. Poslednjih godina bilateralni odnosi su nastavili da funkcionišu na visokom nivou, a sadržaj sveobuhvatnog strateškog partnerstva je sve bogatiji", rekao je otpravnik poslova Ambasade Kine u Srbiji Dže Džang.

Istakao je da su Srbija i Kina, u oblasti kulture i turizma, obostrano prevazišle posledice koje je epidemija ostavila, kao i da se sprovode različite aktivnosti, kulturne i turisticke razmene, dodajući novu notu razvoja bilateralnih odnosa.

Dže Džang je rekao da postoje dva seta markica i da je svaka markica dizajnirana po uzoru i u skladu sa idejom zgrade Kulturnog centra u Beogradu i radnika Topionice rudnika u Srbiji.

"Kompletna markica sa kineskom tematikom koju je izdala Pošta Srbije važna je pouka da su kinesko-srpski odnosi ušli u novu fazu svestranog razvoja na visokom nivou i pokazuju plodne rezultate pragmatične saradnje Kine i Srbije u raznim oblastima", istakao je Džang.

Na skupu su podsetili da je 2013. godine predsednik Kine Si Đinping predstavio inicijativu "Pojas i put", koja se naslanja na drevni "Put svile", trgovačku rutu koja je omogućavala ljudima različitih kultura susrete, upoznavanje i saradnju.

"Više od 150 zemalja i 30 međunarodnih organizacija danas učestvuje u ovoj inicijativi u okviru koje Srbija i Кina ostvaruju značajnu saradnju na polju ekonomije i razvoja infrastrukturnih projekata u Srbiji", rečeno je na promociji markica.

Direktor radne jedinice Pošte "Srbijamarka" Adam Sofronijević rekao je da se prijateljstvo srpskog i kineskog naroda može osetiti i na ulicama u Srbiji.

"Izdavanjem ovih maraka, želeli smo da kažemo da se ponosimo prijateljstvom sa Kinom i da želimo da to ceo svet vidi", naglasio je Sofronijević.

On je dodao da je Srbija kroz Poštu opredeljena da u narednom periodu objavi dve emisije prigodnih poštanskih maraka sa temom prijateljstva Srbije i Kine.

Sofronijević je istakao da dve teme na poštanskim markama približiće građanima Srbije jednu od "najstarijih i najbogatijih kultura i civilizacije na našoj planeti", kao i veoma značajnu i "nažalost nedovoljno poznatu scenu savremene kulturne produkcije Kine".

Pošta Srbije najavila je da će u PTT muzeju 31. decembra biti promocija posebnog filateralističkog izdanja koje je posvećeno srpskom glumcu Bati Živojinoviću.

Ceo video materijal dostupan je OVDE.

Teme