Web Analytics
PES: Napadi vlasti Srbije na evroposlanika Šidera duboko zabrinjavajući - BetaRS

PES: Napadi vlasti Srbije na evroposlanika Šidera duboko zabrinjavajući

Politika | 28.12.2023 | access_time 22:45
PES: Napadi vlasti Srbije na evroposlanika Šidera duboko zabrinjavajući
flickr.com

Partija evropskih socijalista (PES) je danas saopštila da su duboko zabrinjavajući konstantni napadi u medijima i lažne optužbe na račun evroposlanika Andreasa Šidera, koje iznose vlasti Srbije.

Ta partija koja okuplja socijaldemokratske i progresivne partije iz zemalja članica EU i Velike Britanije navela je da predsednik i premijerka Srbije, Aleksandar Vučić i Ana Brnabić, optužuju Šidera da je subjektivno izveštavao o neregularnostima tokom opštih izbora u Srbiji 17. decembra.

Generalni sekretar PES Đakomo Filibek (Giacomo Filibeck) izjavio je da je Šider bio u Srbiji kao deo posmatračke misije Evropskog parlamenta i da je izvestio o tvrdnjama o kršenju izbornih pravila sa kojima se susreo.

"Optužujući Šidera za maliciozne izveštaje, vlasti Srbije podrivaju poverenje srpskog naroda u demokratiju i građanska prava koje Evropska unija štiti", kazao je Filibek.

U saopštenju se navodi i da je Šider tokom posmatračke misije u Srbiji video verodostojne izveštaje o izbornim nepravilnostima i da je u ime grupe Socijalisti i demokrate, druge po snazi u Evropskom parlamentu, pozvao na nezavisnu istragu svih prijavljenih neregularnosti.

Kontroverze u vezi sa izborima podstakle su nasilne proteste širom Srbije, posebno u Beogradu, navodi PES i dodaje da poziva sve strane da traže mirno i demokratsko rešenje za nastalu situaicju.

"Partija evropskih socijalista je uvek podržavala evropsku budućnost Srbije i Zapadnog Balkana i veruje da će produbljivanje demokratskog procesa u regionu doneti samo korist Srbiji i njenim građanima", navodi se u saopštenju.

Šider, vođa Socijaldemokratske partije Austrije u Evropskom parlamentu, prethodnih dana je više puta rekao da su na izborima u Srbiji uočene brojne neregularnosti i da su oni bili daleko od evropskih standarda, zbog čega je neophodno sprovesti međunarodnu istragu i ponoviti izbore u Beogradu, ali pod drugačijim uslovima.

Brnabić je u nekoliko navrata optužila Šidera da "laže" kada kaže da su izbori bili neregularni, dok je Vučić rekao da evroposlanik iz Austrije "nema pravo da soli pamet (Srbiji) jer je pokrao izbore u svojoj partiji".

Teme