Web Analytics
Rusija u Savetu bezbednosti UN optužila Ukrajinu da je koristila kasetne bombe u napadu na Belgorod - BetaRS

Rusija u Savetu bezbednosti UN optužila Ukrajinu da je koristila kasetne bombe u napadu na Belgorod

Svet | 31.12.2023 | access_time 11:05
Rusija u Savetu bezbednosti UN optužila Ukrajinu da je koristila kasetne bombe u napadu na Belgorod
Russia Emergency Situations Ministry telegram channel via AP

Rusija je sinoć na vanrednom sastanku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija održanom na zahtev Moskve osudila Ukrajinu da je počinila "namerni akt terorizma" i koristila kasetne bombe u napadu na ruski pogranični grad Belgorod.

Rusija je juče najavila da će odgovoriti na taj udar za koji je optužila ukrajinsku vojsku a u kome je u Belgorodu poginula 21 osoba, prema najnovijim podacima, dok je više desetina povređeno.

Radi se o najsmrtonosnijem napadu na civile u Rusiji od početka ofanzive u Ukrajini u februaru 2022, zbog čega je Rusija juče hitno sazvala sastanak Saveta bezbednosti UN.

"To je slepi i namerni napad na civilne mete", rekao je ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzija.

Optužio je Ukrajinu da je ciljala sportski centar, klizalište i univerzitet.

"Članovi Saveta bezbednosti imaju priliku da ispune svoju dužnost i objektivno procene ono što se dogodilo", rekao je Nebenzija i ukazao da se radi o ukrajinskom "namernom činu terorizma".

"Da bi povećali broj žrtava tog terorističkog čina koristili su kasetne bombe", rekao je on.

To oružje je zabranjeno u mnogim zemljama, a kada se rasprše male eksplozivne naprave pre ili posle udara dolazi do kolateralnih civilnih žrtava.

Saveznici Ukrajine odgovorili su da je za rat odgovoran ruski predsednik Vladimir Putin.

"To je Putinov rat. Pozivamo na zaštitu svih civila sa svih strana svakog sukoba", rekao je predstavnik SAD Džon Keli.

Britanski predstavnik Tomas Fips izrazio je "duboko" žaljenje zbog gubitaka života civila i prozvao Moskvu zbog njene invazije na Ukrajinu.

"Ima stotine hiljada ruskih vojnika u Ukrajini. Nema nijedan ukrajinski vojnik u Rusiji, rekao je on. "Ako Rusija hoće da okrivi nekog za mrtve sugrađane u ovom ratu, treba da počne od predsednika Putina, dodao je britanski diplomata.

Serhij Dvornik, član ukrajinske diplomatske misije pri UN rekao je da će pogibije i patnje ljudi nastaviti da rastu dok god je rata "koji je izazvao diktator iz Kremlja".

Belgorod se nalazi na 80 kilometara severno od ukrajinskog grada Harkova.

Napad na Belgorod usledio je dan posle serije intenzivnih ruskih napada na Ukrajinu, u kojima je, prema podacima kijevskih vlasti, poginulo 40 ljudi.

Guverner regiona Belgorod Vjačeslav Gladkov rekao je sinoć da je 21 osoba poginula i da je najmanje 111 povređeno.

Ukrajina redovno sprovodi napade u Rusiji, posebno u oblastima blizu njene teritorije ali je broj poginulih i povređenih osoba bio mnogo manji nego juče.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika