Web Analytics
SNV Kosova i Metohije traži hapšenje Vučića, Brnabić i Petkovića zbog 'otvorene izdaje' - BetaRS

SNV Kosova i Metohije traži hapšenje Vučića, Brnabić i Petkovića zbog 'otvorene izdaje'

Politika | 31.12.2023 | access_time 11:45
SNV Kosova i Metohije traži hapšenje Vučića, Brnabić i Petkovića zbog 'otvorene izdaje'
Foto: Beta/EMIL VAS

Srpsko nacionalno veće (SNV) Kosova i Metohije zatražilo je danas od Višeg javnog tužilaštva da "odmah naloži" hapšenje predsednika i premijerke Srbije, Aleksandra Vučića i Ane Brnabić, direktora vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića i bivšeg predsednika Srpske liste Gorana Rakića zbog "otvorene izdaje nacionalnih i državnih interesa na Kosovu i Metohiji".

Predsedništvo SNV Kosova i Metohije je najavilo da će protiv njih podneti krivičnu prijavu zbog "delovanja suprotno Ustavu Srbije, sadržini Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i odgovarajućim zakonima koji su na snazi u okviru ustavnopravnog poretka Srbije" a protiv republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac zbog "nepreduzimanja zakonskih mera iz svoje nadležnosti kako bi sprečila antidržavno i antiustavno delovanje ove krimonalne grupe".

"Ova grupa je svojim kriminalnim delovanjem, lažima i obmanama, razgradila ostatak institucija srpske države na Kosovu i Metohiji, a kosovskometohijske Srbe prepustila svojoj tragičnoj sudbini, stradanju i egzodusu koji je na delu", stoji u saopštenju.
Ocenjuje se da odluka Vlade Srbije da prizna kosovske registarske tablice RKS i druga dokumenta "ništa drugo ne znači do 'de fakto' priznanje tzv. nezavisne Republike Kosovo".

"Zahtevamo od javnih tužilaca Višeg javnog tužilaštva da hapšenjem ove grupe funkcionera predupredi dovršavanje priznavanja tzv. Republike Kosovo, koja najdirektnije potire srpski identitet i srpsku državnost i ruši nacionalni integritet i suverenitet Republike Srbije", navodi se u saopštenju Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije.


Teme