Web Analytics
Lavrov: Zapad pokušao da organizuje nelegalno preuzimanje vlasti u Srbiji - BetaRS

Lavrov: Zapad pokušao da organizuje nelegalno preuzimanje vlasti u Srbiji

Svet | 31.12.2023 | access_time 14:30
Lavrov: Zapad pokušao da organizuje nelegalno preuzimanje vlasti u Srbiji
Alexander Nemenov/Pool Photo via AP

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da je Zapad pokušao da organizuje nelegalno preuzimanje vlasti u Srbiji , uz ocenu da da rukovodstvo u zemljii drži situaciju pod kontrolom.

Lavrov je govorio u intervjuu za RIA novosti u osvrtu na situaciju i proteste opozicije u Srbiji posle izbora 17. decembra.

"Ono što se desilo u Beogradu je još jedan pokušaj orkestriranja nelegalnog preuzimanja vlasti. Po svemu sudeći, nisu svi na Zapadu spremni da prihvate činjenicu da su srpski birači na izborima izrazili podršku predsedniku (Aleksandru) Vučiću i njegovom političkom kursu", rekao je Lavrov u intervjuu za RIA novosti.

Taj trend nije nov, rekao je Lavov navodeći da je poznato kako se takve avanture obično završavaju i dodao da je dovoljno podsetiti na "državni udar u Ukrajini u februaru 2014. inspirisan Vašingtonom i Briselom".

"Ni u Srbiji to nisu zaboravili, delom zahvaljujući sopstvenom iskustvu. Očigledno, zbog toga je broj demonstranata relativno mali - svega nekoliko stotina ljudi. Građani nemaju poverenja u ličnosti koje se verbalno protive nasilju, ali se u stvarnosti ponašaju potpuno suprotno: ignorišu rezultate volje građana i provociraju organe za sprovođenje zakona", rekao je Lavrov.

On je rekao da je ruski dijalog sa Srbijom "ritmičan" i da ga karakteriše otvorenost i usmerenost na razvoj različitih oblasti saradnje, uključujući i oblast bezbednosti, kao i da je Moskva uvek spremna da pruži podršku "srpskim prijateljima".

"Opšte stanje u Srbiji ocenjujemo kao stabilno. Rukovodstvo zemlje čvrsto kontroliše situaciju, jasno shvatajući da je tu sada nacionalni interes", rekao je Lavrov.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Kosarka

Hronika