Web Analytics
Hladni talas pogodio Skandinaviju, i do minus 40 - BetaRS

Hladni talas pogodio Skandinaviju, i do minus 40

Svet | 02.01.2024 | access_time 17:15
Hladni talas pogodio Skandinaviju, i do minus 40
Vesa Moilanen/Lehtikuva via AP

Hladni talas pogodio je Finsku i Švedsku gde su danas izmerene rekordno niske temperature, ponegde i do minus 40 stepeni Celzijusa.

Hladnoća i snežna mećava dovela je do prekida transporta u celoj Skandinaviji, u Norveškoj je glavni autoput na jugu zatvoren i prekinut je prevoz trajektima, dok su švedski železničari saopštili da je zahlađenje izazvalo velike probleme za železnički saobraćaj na severu te zemlje.

Švedski meteorološki i hidrološki institut je saopštio da su temperature od minus 30 stepeni Celzijusa zabeležene na više mesta na severu zemlje i izdao je upozorenje na obilne snežne padavine i snažne udare vetra na jugu Švedske.

U susednoj Finskoj ovogodišnji zimski rekord je zabeležen na severozapadu te zemlje gde su danas izmerene temperature od minus 37 stepeni Celzijusa, a meteorolozi su najavili da će tokom nedelje i u drugim delovima zemlje temperatura pasti čak i niže od minus 40 stepena.

Temperatura u finskoj prestonici Helsinkiju očekuje se da će se kretati između minus 15 i minus 20 stepeni.

U gradu Arendalu koji se nalazi na severu zemlje lokalni zvaničnici su rekli da će u sredu sve škole biti zatvorene zato što nije bilo moguće na vreme očistiti trotoare da deca stignu u školu.

Nekoliko trajektnih kompanija širom regiona je prekinulo transport, uključujući ona iz južne Norveške do Danske, gde je glavni most bio zatvoren za vozila sa lakim prikolicama zbog jakog vetra, rekli su danski zvaničnici.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Fudbal

Zelena Srbija

Hronika

Scena