Web Analytics
Kineski naučnici razvijaju vodonik-gorivne ćelije visokih performansi - BetaRS

Kineski naučnici razvijaju vodonik-gorivne ćelije visokih performansi

Tehnologija | 03.01.2024 | access_time 13:50
Kineski naučnici razvijaju vodonik-gorivne ćelije visokih performansi
Foto: Xinhua

Kineski naučnici razvili su gorivnu ćeliju sa membranom za izmenu protona sa ultra-visokom zapreminskom gustinom snage, više od 80 odsto većom od performansi glavnih konkurenata.

Điao Kui, profesor na Mašinskom fakultetu Univerziteta Tianđin i njegov tim redizajnirali su arhitekturu gorivnih ćelija membrane za protonsku razmenu, uključivši nove komponente i optimizirajući puteve prenosa gas-voda-elektrika-toplota, prenosi Sinhua.

Tim je stvorio ultra-tanku gorivnu ćeliju ultra-visoke gustine snage. Oni su eliminisali tradicionalne slojeve za difuziju gasa i kanale protoka korišćenjem ultra-tankog filma od ugljeničnih nanovlakna proizvedenih tehnologijom elektropredenja i metalne pene.

Ovaj napredak je doprineo smanjenju debljine sklopa membranske elektrode za 90 procenata i smanjenju gubitaka u prenosu mase za 80 procenata izazvanih difuzijom reaktanata, što je skoro udvostručilo zapreminsku gustinu snage gorivne ćelije.

Istraživački tim procenjuje da će vršna zapreminska gustina snage gorivih ćelija pomoću nove strukture dostići 9,8 kilovata po litru.

Vodoničke gorivne ćelije se smatraju jednom od najperspektivnijih tehnologija u primeni energije vodonika. Međutim, povećanje njihove zapreminske gustine snage ostaje značajan tehnički izazov.

Ovaj proboj ne samo da pruža ključne smernice za unapređenje tehnologije gorivnih ćelija sa membranom za protonsku izmenu, već takođe ukazuje na obećavajući iskorak u oblasti čiste energije.

Krajem decembra su su nalazi objavljeni u međunarodnom autoritativnom časopisu za istraživanje energije Joule.

Teme