Web Analytics
Razvijena nova tehnologija proizvodnje biodizel goriva u Kini - BetaRS

Razvijena nova tehnologija proizvodnje biodizel goriva u Kini

Tehnologija | 04.01.2024 | access_time 11:20
Razvijena nova tehnologija proizvodnje biodizel goriva u Kini
Foto: Wang Jilin/Xinhua

Kineski naučnici razvili su novu tehnologiju koja omogućava proizvodnju biodizel goriva sa većim sadržajem biomase, koji bi mogao da dostigne preko 40 odsto u poređenju sa globalnim prosečnim sadržajem manjim od 10 odsto, piše Sinhua.

Šen Đian, profesor na Školi za hemiju i nauku o materijalima Univerziteta Nanđing normal i njegov tim poboljšali su proizvodni proces, koristeći biomasti (trigliceride) i komponente rafinerije sirove nafte za proizvodnju automobilskog biodizel goriva bez transesterifikacije.

Što je veći sadržaj biomase u biodizelu, to su izraženiji efekti uštede energije i smanjenja ugljenika, saopštio je tim naučnika.

Delimično zamenjujući naftu biomastima, ova tehnologija je pogodna za napore Kine da promoviše ekološki prihvatljivije biodizel gorivo i unapredi svoje standarde emisije i da pritom istovremeno doprinosi globalnom vrhuncu ugljenika i neutralnosti ugljenika, rekao je Šen.

Rezultati lokalne agencije za nadzor i inspekciju kvaliteta pokazali su da ovo biodizel gorivo ispunjava nacionalne standarde za biodizel gorivo za automobile i da ima posebno dobru oksidativnu stabilnost, otpornost na koroziju, mazivost i karakteristike zaštite životne sredine.

Istraživački tim je u saradnji sa drugim kompanijama oformio industrijsku proizvodnu jedinicu sa godišnjim kapacitetom proizvodnje od dva miliona tona ovog biodizel goriva, sa ciljem da se ubrza praktična primena njegovih tehničkih dostignuća.

Teme