Web Analytics
Zemlje Zaliva osudile izjave izraelskih ministara o emigraciji iz Gaze - BetaRS

Zemlje Zaliva osudile izjave izraelskih ministara o emigraciji iz Gaze

Svet | 04.01.2024 | access_time 21:05
Zemlje Zaliva osudile izjave izraelskih ministara o emigraciji iz Gaze
prt.scr youtube

Saudijska Arabija, Katar, Kuvajt i Ujedinjeni Arapski Emirati osudili su danas izjave dva izraelska ministra koji pozivaju Palestince da napuste Pojas Gaze.

Ministar nacionalne bezbednosti Izraela Itamar Ben Gvir je u ponedeljak dan nakon sličnog poziva svog kolege ultradesničara,ministra finansija Becalela Smotriča pozvao na povratak jevrejskih naseljenika u Gazu posle rata kao i da se ohrabri palestinsko stanovništvo da emigrira.

Saudijsko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da "kategorički osuđuje i odbacuje izjave ta dva ministra".

Takođe je pozvalo međunarodnu zajednicu da deluje suočena s upornošću "Vlade Izraela u kršenju međunarodnog prava svojim "izjavama i postupcima".

Katar, koji je posredovao uspostavljanju primirja između Izraela i palestinskog Hamasa krajem novembra, je takođe najoštrije osudio izjave dva ministra.

"Politika kolektivnog kažnjavanja i prisilnog raseljevanja koju primenjuju okupacione vlasti protiv stanovnika Gaze neće izmeniti činjenicu da je Gaza palestinska zemlja i ostaće palestinska", navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Katara.

Kuvajt je sledio primer drugih suseda u Zalivu i upozorio protiv "planova Izraela da raseli stanovnike Gaze, posebno palestinski narod".

Ujedinjeni Arapski Emirati koji su normalizovali odnose s Izraelom 2020. godine su takođe najoštrije osudili kako je navedeno, ekstremističke izjave izraelskih ministara.

Te izjave su takođe osudile SAD, Francuska i EU.

Vlada premijera Benjamina Netanjahua u kojoj su desničarske ultradesne i partije ultraortodoksnih Jevreja je već optužena da je ojačala položaj naseljenika na Zapadnoj obali palestinskoj teritoriji koja je pod okupacijom Izraela od 1967. godine.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Kosarka

Hronika