Web Analytics
Šefica agencije UN: Prioritet su zemlje najugroženije ubrzanjem klimatskih promena - BetaRS

Šefica agencije UN: Prioritet su zemlje najugroženije ubrzanjem klimatskih promena

Klimatske promene | Izvor: Beta-AFP | 04.01.2024 | access_time 22:05
Šefica agencije UN: Prioritet su zemlje najugroženije ubrzanjem klimatskih promena
Argentinka Selest Saulo (Celeste), prva žena na čelu Agencije UN za meteorologiju i klimu, namerava da prioritet te službe budu potrebe zemalja najugroženijih ubrzanjem klimatskih promena.

"Klimatske promene su najveća globalna pretnja našeg vremena, a sve veće nejednakosti pogoršavaju  posledice", rekla je Saulo u saopštenju u kojem je najavila da preuzima dužnost.

"Upravo smo doživeli najtopliju godinu u istoriji.., a 2024. godina bi mogla da bude još toplija i još ekstremnija", rekla je Saulo u četvrtak.

"Za ovu situaciju odgovorne su aktivnosti ljudi, posebno industrija. U to nema sumnje", podvukla je ona.

"Dolazeći iz zemlje na jugu (Argentine), posebno sam osetljiva na potrebu da prioritet budu potrebe najugroženijih zemalja", posebno da bi mogle da razviju otpornost u suočavanju sa ekstremnim klimatskim pojavama, vremenskim prilikama koje pogađaju snabdevanje vodom i životnu sredinu, navela je ona.

Po rečima Saulo, mnoge državne meteorološke i hidrološke službe nemaju dovoljno sredstava za rad, te "čak i mali porast investicija donosi  ogromnu društveno-ekonomsku korist".

Nova šefica Svetske meteorološke organizacije (SMO) nasledila je Finca Peterija Talasa (Petteri Taalas). Izabrana je prošlog juna i lako je pobedila svog glavnog rivala, kineskog kandidata.

Saulo je na čelu argentinske nacionalne meteorološke službe od 2014. godine i nedavno je bila prva potpredsednica SMO.

Selest Saulo namerava da bude "predvodnica" aktivnosti koje sprovodi globalna meteorološka zajednica pod okriljem SMO "kako bi nauka najbolje služila interesima društva".

Veliki deo posla SMO uključuje zajednički rad državnih meteoroloških agencija u vezi s gasovima koji izazivaju zagrevanje atmosfere, s promenama nivo mora, temperaturom, topljenjem glečera i drugim indikatorima promena.

Organizacija je nedavno postavila za prioritet da osigura da  do kraja 2027. godine svom stanovništvu sveta budu dostupni sistemi ranog upozorenja na opasne meteorološke pojave.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Klimatske promene