Web Analytics
Španija iz obnovljivih izvora dobila više od 50 odsto ukupno proizvedene električne energije - BetaRS

Španija iz obnovljivih izvora dobila više od 50 odsto ukupno proizvedene električne energije

Tranzicija | Izvor: Beta-AFP | 04.01.2024 | access_time 22:50
Španija iz obnovljivih izvora dobila više od 50 odsto ukupno proizvedene električne energije
Španija je prošle godine prvi put više od polovine električne energije proizvela iz obnovljivih izvora energije, kao što su vetar u sunce, saopštila je danas elektroprivreda (REE).

Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora dostigla je skoro 135.000 gigavatsati 2023. ili 50,4 odsto ukupne proizvodnje električne energije.

Taj procenat, osam odsto veći nego 2022. (42,2 osto), predstavlja istorijski rekord za Španiju jer je ona prvi put iz obnovljivih izvora premašila 50 odsto ukupne proizvodnje električne energije, navodi REE.

Vodeći izvor električne energije je druge godine uzastopno bila snaga vetra, s proizvodnjom od više od 63.000 gigavatsati, ili 23,3 odsto ukupne električne energije proizvedene u Španiji.

Fotonaponske - solarne instalacije su proizvele 37.000 gigavata na sat, ili 14 odsto ukupne električne energije. Ta cifra je veća od hidroelektrana koje su proizvodile 9,5 odsto električne energije u Španiji.

Proizvodnja električne energije iz nuklearne energije je ostala stabilna (20,3 odsto ukupne), dok je proizvodnja električne energije iz elektrana na gas opala za sedam procentnih poena, na 17,2 odsto.

Te brojke su "nepobitni dokaz da ekološka tranzicija u našoj zemlji solidno napreduje", navodi se u španskom saopštenju.

Vlada socijalističkog premijera Pedra Sančesa (Sanchez) obavezala se da će do 2030. godine povećati udeo obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije na 74 odsto, zahvaljujući jakom suncu i mnogim vetrovitim oblastima.

Zbog toga su se mega-projekti solarnih i vetroelektrana umnožili, favorizovani velikim investicijama, posebno u retko naseljenim područjima severa i centra zemlje.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije