Web Analytics
Dvadeset država dalo milione Trampu dok je bio predsednik - BetaRS

Dvadeset država dalo milione Trampu dok je bio predsednik

Svet | Izvor: Beta-AFP | 04.01.2024 | access_time 23:10
Dvadeset država dalo milione Trampu dok je bio predsednik
Imovina bivšeg republikanskog predsednika SAD Donalda Trampa uvećala se za 7,8 miliona dolara koje je dalo 20 država, uključujući Kinu i Saudijsku Arabiju, dok je bio u Beloj kući, a on je novac prihvatio kršeći Ustav, objavili su u četvrtak poslanici sada vladajućih Demokrata.

Demokratska stranka je izgubila kontrolu nad Predstavničkim domom u Kongresu pre godinu dana dok je parlamentarna komisija istraživala moguće povrede ustavne klauzule koja zabranjuje bilo kojem državnom službeniku, ministru ili predsedniku da bez odobrenja Kongresa SAD prima "naknade" - poklone ili novac drugih država.

Po izveštaju "Bela kuća na prodaju" koji je podržala demokratska manjina u toj komisiji i kojeg je otkrio "Vašington post", zvaničnici iz 20 država - među kojima Kine, Indije, Turske, Saudijske Arabije, Katara i Demokratske Republike Kongo, plaćali su kiriju i račune 2017. i 2018. za četiri nekretnine od 500 objekata i kompanija Donalda Trampa i njegove porodične grupe "Trump Organization".

"Kao predsednik, Donald Tramp je prihvatio više od 7,8 miliona dolara plaćanja stranih država i njihovih lidera, uključujući neke od najodvratnijih režima na planeti", navodi se u izveštaju u kojem je bivši stanar Bele kuće (2017-2021) optužen da je viđen kako "prolazi kroz (njegove) ruke" deo tog novca.

Četiri ciljane nekretnine su kancelarije i stanovi "Trampovog tornja", nebodera na Petoj aveniji na Menhetnu, i hotela ili stambenih objekata u Njujorku, Vašingtonu i Las Vegasu.

Kineska državna banka ICBC, na primer, iznajmila je kancelarije u "Trampovoj kuli", a ukupna potrošnja Pekinga na korišćenje imovine bivšeg šefa američke države iznosila je 5,5 miliona dolara, navodi se u izveštaju.

"Bivši predsednik Tramp prekršio je Ustav kada su njegove kompanije prihvatile ove naknade bez saglasnosti Kongresa", osudili su demokrate predsednika Džoa Bajdena koji će se s tim svojim republikanskim rivalom verovatno ponovo suočiti u novembru.

I "Saudijska Arabija je isplatila najmanje 615.422 dolara zabranjenih primanja kompanijama bivšeg predsednika Trampa dok je bio na funkciji", piše u izveštaju.

Tramp, 77-godišnji biznismen, po anketama je favorit na republikanskim stranačkim izborima koji počinju 15. januara za kandidata za američke predsedničke izbore.

Ali taj milijarder, optužen već četiri puta, suočava se sa nekoliko suđenja ove godine. On i njegovi sinovi Donald Mlađi i Erik su na građanskom suđenju u Njujorku pod optužbom za finansijsku prevaru.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Tenis

Hronika