Web Analytics
Gradonačelnica Iloka: Važno je izbeći ekološku katastrofu u Dunavu - BetaRS

Gradonačelnica Iloka: Važno je izbeći ekološku katastrofu u Dunavu

Životna sredina | Izvor: Beta | 05.01.2024 | access_time 14:15
Gradonačelnica Iloka: Važno je izbeći ekološku katastrofu u Dunavu
Gradonačelnica Iloka u Hrvatskoj Marina Budimir izjavila je danas da je važno da se izbegne ekološka katastrofa, nakon što je sinoć u Dunav potonula barža sa hiljadu tona veštačkog đubriva.

"Mislim da je jako bitno da obe države situaciju shvate ozbiljno. Važno je da izbegnemo ekološku katastrofu", kazala je Budimir za Hrvatsku radio-televiziju.

Nemački teretni brod koji se kretao prema Beogradu i gurao dve barže udario je sinoć oko 02.00 u stub mosta preko Dunava koji spaja Bačku Palanku i Ilok.

Brod i jedna barža su neoštećeni, dok je druga barža, na kojoj je bilo oko 1.000 tona veštačkog đubriva, potonula.

Na brodu je bilo šest članova posade, a prema rečima gradonačelnice Iloka, svi su "zdravi i živi".

Kako su naveli iz hrvatske policije, plovilo je u nadležnosti vlasti Srbije, koje sprovode istragu ovog incidenta.

"Sve nadležne službe s hrvatske i srpske strane su na terenu. Mislim da je jako bitno da obe države situaciju shvate ozbiljno i da zajedničkim snagama pokušamo pomoći da se situacija što pre reši. Važno je da izbegnemo ekološku katastrofu. Verujem da još imamo vremena nešto da učinimo da smanjimo njene razmere", rekla je Budimir.

Zbog potencijalne opasnosti za bezbedan prolazak vozila, obustavljen je saobraćaj preko mosta, na graničnom prelazu Ilok.

Iz Vukovarsko-sremske Policijske uprave apelovali su na građane koji nameravaju da pređu granicu da koriste alternativne granične prelaze.

"Verujem da je most stabilan, ali stručne službe moraju da izađu na teren i utvrde stabilnost, oštećenja se ne vide golim okom. Drumski saobraćaj je zatvoren, ali saobraćaj rekom se i dalje odvija", rekla je gradonačelnica Iloka.

Ona je dodala da je "jasno da ovaj most nedostaje kad god dođe do zatvaranja" i da je hrvastka policija učinila sve da se saobraćaj odvija nesmetano i da se ne stvara gužva.

Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije saopštilo je ranije danas da, zajedno sa Agencijom za zaštitu životne sredine, prati situaciju na Dunavu kod Bačke Palanke, gde je potonula barža sa 1.000 tona veštačkog đubriva.

"Inspektori za vode nadležnog Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu utvrđuju pet lokaliteta na kojima će predstavnici Agencije za zaštitu životne sredine uraditi uzorkovanje i određivanje svih fizičko-hemijskih parametara u cilju analize kvaliteta vode, kako bi se utvrdio uticaj nezgode na životnu sredinu", naveli su u saopštenju.

Ekološki stručnjak Dušan Blagojević kazao je za N1 da će potonuće barže sa 1.000 tona đubriva "svakako negativno uticati na vodeni biljni i životinjski svet, pa posredno i na ljude".

"Kako ne znamo koja tačno vrsta đubriva se nalazila i u kojoj količini, možemo samo pretpostaviti da se radi o amonijačnim đubrivima. Svakako pojaviće se višak nutritijenata azota i fosfora koji će neminovno dovesti do cvetanja algi koje prouzrokuju potrošnju kiseonika u površinskim vodama", rekao je Blagojević.

Dodao je da će doći do stvaranja patogena, eutrofikacije, kao i mogućnosti povećane koncentracije nitrata u vodi za piće – i na kraju emisija neprijatnih mirisa i gasova u vazduhu.

Prema njegovim rečima, đubrivo će dovesti do rasta algi i vodenih biljaka, a svako povećanje rasta vodenih biljaka će rezultirati smanjenim sadržajem rastvorenog kiseonika u vodi, na kraju gušeći ribe i druge vodene vrste.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina