Web Analytics
Zvaničnik Bundestaga ponovo o Srbiji: Vučić širi teorije zavere - BetaRS

Zvaničnik Bundestaga ponovo o Srbiji: Vučić širi teorije zavere

Politika | Izvor: Beta | 05.01.2024 | access_time 16:30
Zvaničnik Bundestaga ponovo o Srbiji: Vučić širi teorije zavere
Foto: Beta/Emil Vas
Predsednik spoljnopolitičkog odbora nemačkog Bundestaga Mihael Rot reagovao je na naslovnu stranu lista Informer, optuživši predsednika Srbije Aleksandra Vučića da širi teorije zavere i da na kritike odgovara hajkom na one koji misle drugačije.

Rot, predstavnik vladajuće Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) kancelara Olafa Šolca, takođe je ponovio stav koji je i juče izneo - da treba hitno ispitati tvrdnje o neregularnostima na decembarskim izborima u Srbiji.

"Da nije tako tužno, bilo bi smešno. Predsednik Vučić kritike ne prihvata konstruktivno, već širi teorije zavere, pušta svoj medijski čopor i pokreće hajku na one koji misle drugačije. Treba hitno ispitati izbore. EU mora da deluje", napisao je Rot na društvenoj mreži Iks.

Rot, koji je od 2013. do 2021. bio zamenik šefa nemačke diplomatije i državni sekretar za Evropu u ministarstvu spoljnih poslova, uz tu poruku je okačio objavu (tvit) sa današnjom naslovnom stranom Informera, na kojoj je udarni tekst "Žuti ološ s Nemcima uništava Srbiju".

Čelni čovek spoljnopolitičkog odbora Bundestaga juče je izjavio da izbori u Srbiji moraju da budu ponovljeni i da će SAD i EU izgubiti kredibilitet ako nastave da umanjuju značaj dešavanja u toj zemlji.

"Ako SAD i EU nastave da umanjuju značaj razvoja događaja u Srbiji, postaće potpuno nekredibilni. Izbori moraju da budu istraženi i ponovljeni. Srpski režim mora da zaustavi politiku klackanja između Rusije i Zapada. Vučić ugrožava mir na Zapadnom Balkanu", napisao je Rot.

Teme