Web Analytics
Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel planira da napusti funkciju pre isteka mandata - BetaRS

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel planira da napusti funkciju pre isteka mandata

Svet | 07.01.2024 | access_time 16:45
Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel planira da napusti funkciju pre isteka mandata

Predsednik Evropskog saveta, Belgijanac Šarl Mišel (Charles Michel) izjavio je danas da će biti kandidat za izbore za Evropski parlament u junu i dodao da namerava da napusti sadašnju funkciju u julu, pre isteka mandata.

"Odlučio sam da se kandidujem za evropske izbore u junu 2024", rekao je Mišel za belgijske medije Soar (Le Soir) i Libr Belžik (La Libre Belgique).

"To znači da obavljam svoju funkciju predsednika Evropskog saveta sve dok ne položim zakletvu kao poslanik u Evropskom parlamentu, što će biti 16. jula", rekao je Mišel (48), čiji mandat treba da istekne krajem novembra 2024.

Mišel je rekao da je posle evropskih izbora, krajem juna, početkom jula, planirano da se Evropski savet sastane i odredi njegovog naslednika.

Mišel, koji je nekada bio premijer Belgije, predvodiće listu Reformski pokret, a to je liberalna stranka francuskog govornog područja u Belgiji.

On je u julu 2019. izabran da nasledi Poljaka Donalda Tuska na mestu predsednika Evropskog saveta, institucije koja okuplja šefove država ili vlada država članica. Mišel je tokom mandata bio odgovoran za organizovanje rada samita EU.

Izbori za Evropski parlament biće održani od 6. do 9. juna u 27 zemalja EU. Oni će dovesti do obnove na čelu evropskih institucija, uključujući Evropsku Komisiju i Evropski savet.

Evropski poslanici, njih 720, biraju se na opštim direktnim izborima, na period od pet godina.

Teme