Web Analytics
Umro legendarni nemački fudbaler i trener Franc Bekenbauer - BetaRS

Umro legendarni nemački fudbaler i trener Franc Bekenbauer

Fudbal | Izvor: Beta-AP | 08.01.2024 | access_time 18:25
Umro legendarni nemački fudbaler i trener Franc Bekenbauer
Legendarni nemački fudbaler i trener Franc Bekenbauer umro je u 78. godini, saopštila je danas njegova porodica.

"Sa dubokom tugom objavljujemo da je moj suprug i naš otac Franc Bekenbauer preminuo u nedelju mirno u snu, okružen porodicom. Tražimo da nam se dozvoli da tugujemo u miru, pošteđeni pitanja", navodi se u saopštenju porodice prosleđenom agenciji DPA.

U saopštenju se ne navodi uzrok smrti Bekenbauera, koji je nosio nadimak "Kajzer Franc".

Bekenbauer je jedan od najboljih fudbalera svih vremena, mnogo je doprineo razvoju modernog nemačkog fudbala, a smatra se i da je "izmislio" ulogu libera u ekipi.

Kao igrač je 1974. godine osvojio Svetsko prvenstvo sa Zapadnom Nemačkom, a 1990. godine trijumfovao je na Mundijalu kao selektor i jedan je od samo trojice igrača koji su i kao igrač i kao selektor osvajali Mundijal, posle Brazilca Marija Zagala i Francuza Didijea Dešana.

Legenda je fudbalskog kluba Bajern za koji je odigrao 584 utakmice, postigao 75 golova i osvojio brojne titule kao igrač i kao trener. Osvojio je kao igrač tri uzastopne titule evropskog prvaka, kao i četiri titule u Bundesligi.

Igrao je još za Njujork Kosmos i Hamburg, a bio je i sportski direktor Olimpika iz Marseja i dugogodišnji član uprave Bajerna.

Poslednjih godina imao je brojnih zdravstvenih problema.

Teme