Web Analytics
U Srbiji počeo Međunarodni zimski popis ptica vodenih staništa - BetaRS

U Srbiji počeo Međunarodni zimski popis ptica vodenih staništa

Životna sredina | Izvor: Beta | 09.01.2024 | access_time 14:15
U Srbiji počeo Međunarodni zimski popis ptica vodenih staništa
BETAPHOTO/Drustvo za zastitu i proucavanje ptica Srbije/Filip Jeremic
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) pozvalo je danas građane da se i ove godine uključe u akciju Međunarodnog popisa ptica vodenih staništa (International Waterbird Census – IWC), koju će sprovoditi do 31. januara.

"Zahvaljujući razgranatoj mreži članova, volontera i saradnika i ove godine ćemo se potruditi da obiđemo što više vodenih staništa širom zemlje, da zabeležimo stanje u kojima se ona nalaze, kao i brojnost ptica na njima", kazao je koordinator ovog popisa iz DZPPS Marko Šćiban.

Kako je istakao, posebna pažnja će biti posvećena obilasku zaštićenih područja, ribnjaka, akumulacija, kao i tokova svih većih reka u Srbiji, da bi se održao kontinuitet i uporedili podaci.

DZPPS pojedine lokalitete će obilaziti u saradnji sa upravljačima i čuvarima zaštićenih područja i drugim institucijama, koje se bave vodama i zaštitom prirode.

Sa brodova, iz automobila ili peške brojaće se patke, guske, labudovi, gnjurci, ronci, čaplje, galebovi i ostale ptice koje borave na vodama ili uz njih.

"Pozivamo građane da nam se priključe, uključujući i potpune početnike. Svako može da doprinese unapređenju znanja o zimskom rasprostranjenju i brojnosti ptica u Srbiji. Kako bismo olakšali pripreme za terenski rad, pripremili smo video uputstva, kao i dva elektronska priručnika na srpskom jeziku", rekao je Šćiban.

Dodao je da je u decembru održano četiri, a da će tokom januara biti organizovane još četiri terenske i teorijske obuke za sve zainteresovane - u Požegi, Deronjama, Nišu i Somboru.

"I bez obuke, dovoljno je da nam se javite kako bismo vas usmerili ka vašem lokalnom koordinatoru popisa i poslali priručnike. Vrlo je važno da svi volonteri prilikom rada na terenu budu obazrivi i da paze na svoje zdravlje i bezbednost", dodao je Šćiban.

Kako je objašnjeno, saznanja do kojih se dolazi kroz ovo istraživanje koriste se za preduzimanje konkretnih koraka u zaštiti populacija divljih ptica, lovnih vrsta na međunarodnom nivou i uopšte značaja vodenih staništa za očuvanje biološke raznolikosti.

Podaci koje ornitolozi u Srbiji prikupe na kraju se objedinjuju i šalju u svetsku bazu podataka koju vodi organizacija Wetlands International.

Terenski obilasci za brojanje ptica i ovog puta će biti iskorišćeni za prikupljanje podataka u okviru Panonskog popisa ptica grabljivica od 12. do 15. januara, a tokom celog perioda dokumentovaće i institucijama prijavljivati različite oblike uništavanja prirode i ugrožavanja ptica.

Za detaljna uputstva zainteresovani mogu da pišu na imejl adresu: iwc@pticesrbije.rs.

Međunarodni popis ptica vodenih staništa je najmasovnija i najstarija aktivnost praćenja brojnosti divljih ptica na svetu, koja se sprovodi od 1966. godine.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina