Web Analytics
Pojava sušenja drveća zabeležena u kragujevačkim Šumaricama - BetaRS

Pojava sušenja drveća zabeležena u kragujevačkim Šumaricama

Životna sredina | Izvor: Beta | 09.01.2024 | access_time 15:50
Pojava sušenja drveća zabeležena u kragujevačkim Šumaricama
Na drveću u kragujevačkom parku Šumarice nisu uočena veća oboljenja, ali se beleži pojava sušenja određenih stabala, saopštili su danas iz Spomen-parka "Kragujevački oktobar", gde je pod šumom više od 100 hektara.

Na području Memorijalnog kompleksa su najzastupljeniji lišćari, oko 85 odsto, dok su ostalo četinarske biljne vrste, a kako je agenciji Beta rečeno iz uprave Spomen-parka, stabla su dominantno u dobrom zdravstvenom stanju, za sada bez većih oboljenja, ali su izložena i rizicima.

Iz Spomen-parka su naveli da je drveće izloženo riziku, pre svega, od prirodnih nepogoda - vetrova, snega, ali da se javlja i problem sa izlivanjem fekalne i kišne kanalizacije koji treba trajno da bude rešen na području parka.

"Kontakt između fekalne kanalizacije (amonijak, jedinjenja nitrata i sulfata, fekalne bakterije) i bilo koje vrste biljaka dovodi do pojave ekstremnog slabljenja fiziološke (životne) snage date biljke", rekli su iz Spomen parka "Kragujevački oktobar".

Iz ove ustanove su kazali da se do sada ovaj problem rešavao samo pojedinačno posle upućivanja dopisa nadležnom Javno komunalnom preduzeću "Vodovod i kanalizacija".

Stalni posetioci parka istakli su da je sve vidljivija pojava sušenja dugogodišnjih stabala u Šumaricama, kao i da se, tako oslabljena, pod uticajem vetrova i padavina, "cepaju", a granje pada na okolna zdrava stabla.

Neki su negodovali i što se u parku obavlja seča stabala za koja tvrde da su zdrava.

Iz Spomen-parka su to demantovali i objasnili da se vrši isključivo "sanitarna" seča stabala.

Kako su naveli, u 2022. godini nije bilo seče drveća, a u prošloj godini je označena seča oko 135 kubika drveta, a od toga najveći deo, više od 110 kubika, bili su lišćari - hrast, jasen, javor, bagrem.

Kako je rečeno iz Spomen-parka, ta isečena stabla se prodaju kao ogrevno drvo, a prihod uplaćuje na račun Grada Kragujevca.

Za seču je lane označeno i oko 25 kubika suvih i trulih stabala crnog bora, koji ide u celulozu.

"Doznaku seče vrši licencirani šumarski inženjer, a kontrolu republički šumarski inspektor. Svaka seča na teritoriji Memorijalnog kompleksa Spomen-parka prijavljuje se policiji", objasnili su u toj ustanovi.

Kako je istaknuto, u Šumaricama je lane bilo i sadnje drveća. Zasađeno je 75 komada sadnica crvenog, američkog hrasta, 10 sadnica ginka, kao i 40 sadnica starih sorti voća i hrasta lužnjaka.

Krajem prošle godine oformljen je i Park novogodišnjih jelki u Šumaricama, u blizini starog Vojničkog groblja, gde jelke sa busenom mogu da nastave svoj život i posle praznika.

Memorijalni kompleks u Šumaricama, je od 1979. godine Kulturno dobro od izuzetnog značaja za Srbiju, dok istovremeno park nije pod stepenom zaštite kao park prirode.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina