Web Analytics
Srbija protiv nasilja: Pravno nasilje GIK-a, zahtevamo poništavanje izbora - BetaRS

Srbija protiv nasilja: Pravno nasilje GIK-a, zahtevamo poništavanje izbora

Politika | 10.01.2024 | access_time 11:35
Srbija protiv nasilja: Pravno nasilje GIK-a, zahtevamo poništavanje izbora
Foto: Beta/Miloš Miškov

Koalicija "Srbija protiv nasilja" saopštila je danas da je "nečuvena" odluka Gradske izborne komisije (GIK), koja je na jučerašnjoj sednici odbacila njen prigovor na ukupni izveštaj o rezultatima izbora za odbornike Skupštine Grada Beograda, uz obrazloženje da su prigovor izjavila neovlašćena lica.

U saopštenju koje je u ime koalicije prosledio Zeleno levi front se navodi da je u pitanju "pravno nasilje" GIK-a i da Srbija protiv nasilja zahteva poništavanje izbora koji su održani 17. decembra prošle godine.

"Ovakva odluka GIK je nečuvena jer su prigovor u ime Koalicije podneli Vladimir Obradović i Dobrica Veselinović, osobe koje su koalicionim sporazumom ovlašćene na podnošenje prigovora i žalbi izbornim komisijama i sudovima. O zlonamernosti ove odluke GIK govori i činjenica da, prema Zakonu o lokalnim izborima, prigovor na ukupni izveštaj o rezultatima pored podnosilaca proglašenih izbornih lista može podneti i svaki birač, a izborne komisije dužne su da postupaju po prigovoru koji ukazuje na izborne nepravilnosti nezavisno od toga ko podnosi prigovor", navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da je GIK "pribegla otvorenom pravnom nasilju u pokušaju da izbegne raspravu o suštini prigovora Koalicije, odnosno o nedvosmislenim dokazima da je ukupni izborni rezultat utvrđen, iako zapisnici sa pojedinih biračkih mesta ne postoje, dok su pojedini krivotvoreni nakon što su objavljeni i predati Gradskoj izbornoj komisiji".

"Koalicija Srbija protiv nasilja iskoristiće sva pravna sredstva koja joj stoje na raspolaganju u izbornom postupku koji je u toku. Ishodi pokrenutih postupaka za sada pokazuju da dokaza o malverzacijama u svim fazama izbornog postupka ima napretek, ali da se državni organi - izborne komisije, javno tužilaštvo i sudovi, od tih dokaza za sada brane tako što odbijaju da o njima raspravljaju. Svi prikupljeni dokazi biće podneti uz zahteve za odlučivanje u izbornom sporu kojima će se od Ustavnog suda tražiti poništavanje izbora na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou", navodi se u saopštenju.

Teme