Web Analytics
I AP piše o spasavanju skoro 200 krava i konja s Krčedinske ade - BetaRS

I AP piše o spasavanju skoro 200 krava i konja s Krčedinske ade

Zelena Srbija | Izvor: Beta | 10.01.2024 | access_time 13:50
I AP piše o spasavanju skoro 200 krava i konja s Krčedinske ade

Američka novinska agencija The Associated Press (AP) danas prenosi da su vlasti Srbije počele da evakuišu skoro 200 životinja koje su nedeljama bile zaglavljene na rečnom ostrvu na Dunavu, suočenle s glađu i hladnoćom.

Krave, telad i konji su ostali na Krčedinskoj adi usred Dunava pošto je vodostaj naglo porastao prošlog meseca, blokirajući im put do obale.

U Srbiji je nedeljama krajem prošle godine bilo neuobičajeno toplo vreme, a Dunav je nabujao zbog topljenja snega uzvodno. Ove nedelje je toplo vreme ustupilo mesto snežnom i ledenom vremenu koje je zahvatilo region Balkana, piše AP.

Lokalni poljoprivrednici u okolini Krčedinske ade rekli su da ih je iznenadio nabujali Dunav tokom toplog i sušnog perioda. Pogoršanjem vremenskih prilika, životinje su u opasnosti, rekao je Milenko Plavšić, u čijem je vlasništvu deo goveda.

"Stoka je u opasnosti. Neka je uginula", rekao je on. Normalno, dodao je, životinje bi se same vraćale kroz plitke vode kući, nekih 10 kilometara dalje.

"Stoka je gladna, vodostaji su ogromni tako da nisu imali šta da jedu", prenosi AP reči Plavšića.

Lokalne vlasti su dovezle ograđeni  splav da bi životinje bile bezbedne tokom transporta. Biće potrebno nekoliko putovanja da se sva stoka preveze na obalu.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije saopštilo je da je na Krčedinskoj adi ukupno 97 krava, 40 teladi i 70 konja. Udaljenost od obale je do 3 kilometra. Većina životinja je u privatnom vlasništvu, rekli su zvaničnici.

AP prenosi da su meštani odahnuli i zahvalni zbog pomoći: "Konačno dobre vesti!" rekao je Zoran Kunić, koji je na čelu udruženja stočara u tom kraju, zaključuje AP.

Teme

Povezane vesti

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Obnovljivi izvori