Web Analytics
Zaustavljena evakuacija konja sa Krčedinske ade, razbežali se kad je neko polomio ogradu - BetaRS

Zaustavljena evakuacija konja sa Krčedinske ade, razbežali se kad je neko polomio ogradu

Ekonomija | Izvor: Beta | 11.01.2024 | access_time 17:00
Zaustavljena evakuacija konja sa Krčedinske ade, razbežali se kad je neko polomio ogradu
Evakuacija konja sa Krčedinske ade na Dunavu, zarobljenih visokim vodostajem, nije danas nastavljena jer su nepoznata lica prošle noći polomila ogradu prostora u kojem su bili zatvoreni, pa ih treba ponovo pohvatati, rekao je za Betu vlasnik Milenko Plavšić.

"Neko je prošle noći polomio ogradu na oborima i konji su izašli i razbežali se, pa ih prvo treba pohvatati da bi, uz pomoć skele Srbijašma, mogli da se prevezu preko Dunava i dovezu kući u Kovilje", rekao je Plavšić.

Dodao je da je 10-12 konja preplivalo i da sutra prvo njih mora hvatati da ne prave štetu na njivama na obali.

On je rekao da ima oko 100 konja - domaćih i mešanaca i da ne zna tačan broj jer ih neko stalno krade.

Juče je, kao je rekao, sa de spaseno oko 100 krava rase "podolsko ili sivo-stepsko goveče", a na adi su, pored  konja, ostale još četiri krave i jedno june.

Plavšić je rekao da na tom ostvu ima stoke više vlasnika i da sam ima nekoliko jutara zemlje za ispašu, ali da mu probleme pravi "biznismen iz vlasti i član Srpske napredne stranke".

Istakao je da je "bar 15 puta prijavljivao krađu i sprečavanje nekih ljudi, bliskih tom biznismenu, da nahrani stoku, ali mu je policija rekla da nije nadležna i da se obrati tužilaštvu".

Zbog nemogućnosti da na vreme, pre visokog vodostaja, preseli krave i konje, i na vreme ih nahrani, izgubili su, po njegovim rečima, na kilaži po više desetina kilograma, a nekoliko je do sada uginulo.

Plavšić je rekao da je do 2018. godine sve bilo bez problema, da su konji i goveda boravli na Krčedinskoj adi, na zemljištu koje je njegovo.

Podolska goveda su stara i danas retka rasa prepoznatljiva po velikim rogovima u rasponu i do metar i po, i s crnim repom.

Krčedinska ada je jedno od najvećih prirodnih dunavskih ostrva, nastalo pomeranjem toka Dunava na jug, kada je presekao sopstveni meandar i formirao ostrvo.

Ada se proteže preko puta Krčedina, sela u Sremu, u opštini Inđija. Sa južne strane ade je glavni tok Dunava, a sa severa je stari tok koji se naziva Dunavac. Površina Krčedinske ade je 8,8 kvadratnih kilometara, a njen suvi deo varira u zavisnosti od visine vodostaja Dunava.

Teme