Web Analytics
Gavrilović (DS) pozdravio plan opozicionog delovanja koalicije NADA - BetaRS

Gavrilović (DS) pozdravio plan opozicionog delovanja koalicije NADA

Politika | 12.01.2024 | access_time 13:40
Gavrilović (DS) pozdravio plan opozicionog delovanja koalicije NADA
Foto: Beta/Milan Obradović

Potpredsednik Demokratske stranke (DS) Miodrag Gavrilović pozdravio je danas stav jednog od lidera koalicije NADA Miloša Jovanovića u vezi sa planom opozicionog delovanja u slučaju ponavljanje beogradskih izbora, koji će ta koalicija predstaviti listi "Srbija protiv nasilja".

Gavrilović, čiji je DS deo liste "Srbija protiv nasilja", rekao je novinarima u Beogradu da je to dobra stvar i pozvao sve da se ukljulče u odbranu izborne volje građana.

"Ovo nema nikakve veze sa ideološkim razlikama, već je to suština odbrane političkog života u Srbiji", rekao je on.

Gavrilović je naveo da će protest "Srbije protiv nasilja", najavljen za utorak, 16. januar, biti održan ispred Republičkog javnog tužilaštva (RJT) u Beogradu.

Protest će biti održan na šestu godišnjicu ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića s početkom u 18 časova.

Po rečima potpredsednika DS, učesnici skupa će po završetku protesta odati počast Oliveru Ivanoviću u Hramu Svetog Save.

Gavrilović je prethodno Višem javnom tužilaštvu u Beogradu predao krivičnu prijavu protiv odgovornih u Sekretarijatu za upravu grada Beograda zbog, kako tvrdi, malverzacija sa biračkim spiskovima za izbore 17. decembra.

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije i jedan od lidera koalicije NADA Miloš Jovanović izjavio je ranije danas da je ta koalicija pripremila plan opozicionog delovanja za naredni period koji će biti predat predstavnicima koalicije "Srbija protiv nasilja".

Jovanović je istakao da nacrt opozicionog delovanja predstavlja dve opcije - šta opozicija da radi ako se izbori u Beogradu ponove, a šta da radi ako se ne ponove.

Gavrilović je izjavio da krivična prijava Višem javnom tužilaštvu (VJT) sadrži 120 dokaza o nepravilnostima na decembarskim izborima.

Gavrilović, čiji je DS deo opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja", posle predaje krivične prijave, zbog, kako tvrdi, raznih zloupotreba s biračkim spiskom, zatražio je, u izjavi novinarima, hitnu reakciju nadležnih.

"Molim za hitno postupanje, imajući u vidu da je izvršavanjem krivičnih dela ozbiljno oštećen ugled Srbije, u zemlji i pred medjunarodnom zajednicom, da je izvršenjem krivičnih dela, sa umišljajem menjana izorna volja gradjana Beograda i Srbije", piše u krivičnoj prijavi.

Gavrilović je precizirao da je krivičnu prijavu podneo protiv nadležnih iz gradske uprave, kao i predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova zbog sumnje da su izvršili više krivičnih dela u vezi sa biračkim spiskom.

On je kazao da je krivičnu prijavu podneo protiv v.d, sekretara Sekretarijata za upravu Grada Beograda Srdjana Zoraje i drugih jer, kako je naveo postoji osnovana sumnja da su postupali suprotno zakonima o jedinstvenom biračkom spisku, prebivalištu i boravištu gradjana.

Tereti ih, kako piše u krivičnoj prijavi, za sastavljanje netačnih biračkih spiskova, falsifikovanje sklužbene isprave, navodjenje na overavanje neistinitog sadržaja, zlouptrebu službenog položaja i nesavestan rad u službi.

Predložio je da beogradsko VJT, "kao i stvarno i mesno nadležno" pokrene postupak utvrdjivanja krivične odgvornosti prijavljenog i da podnese optužni opredlog.

Potpredsednica beogradskog odbora DS Vesna Petković izjavila je da Srpska napredna stranka (SNS) "nikada nije pobedila na izborima" u opštini Novi Beograd.

Prema njenim rečima, SNS to nije uspela ni na decembarskim izborima, uprkos "ucenama gradjana i kapilarnim glasovima".

Kazala je i da na sajtu DS postoji uputsvo vezano za brisanje lažno prijavljenih gradjana na odredjenim adresama u cilju glasanja na izborima, a pod nazivom "kako izbaciti fantoma".

Teme